Η οινοποιός εταιρεία ACHAIA CLAUSS στο 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πάτρας

“Η οινοποιός εταιρεία ACHAIA CLAUSS και τα χειροποίητα βαρέλια της” στο 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πάτρας στο Κατάστημα Κράτησης Αγίου Στεφάνου Πατρών

 Ένα ταξίδι στον κόσμο της παραγωγής οίνου με φόντο το οινοποιείο-σύμβολο για την Αχαΐα, την ACHAIA CLAUSS, πραγματοποιήθηκε στο 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί εντός του Καταστήματος Κράτησης Αγίου Στεφάνου Πατρών.

Η εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Η οινοποιός εταιρεία ΑΧΑΪΑ και τα χειροποίητα βαρέλια της» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Συμβουλευτικής Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας με την κ. Δήμητρα Λάζαρη και της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας με την κ. Γεωργία Πανίτσα, με σκοπό οι εκπαιδευόμενοι να ενημερωθούν αφενός για τα επαγγέλματα που ιστορικά σχετίζονται με την παραγωγή οίνου, μερικά εκ των οποίων έχουν εκλείψουν, όπως για παράδειγμα βαρελοποιός, συντηρητής βαρελιών, ξυλογλύπτης και και αφετέρου για το αίσθημα της δημιουργίας στον επαγγελματικό χώρο.

Σε όλο αυτό το ταξίδι είχαμε την τιμή να βρίσκεται μαζί μας η κ. Τόνια Ράπτη της οινοποιίας ACHAIA CLAUSS, η οποία διαθέτει τριάντα πέντε και πλέον έτη εμπειρίας στην ξενάγηση στην καστροπολιτεία της ACHAIA CLAUSS. Η κ. Ράπτη με  την εμπειρία της και με τη χρήση εκπαιδευτικού ψηφιακού υλικού ξενάγησε τους εκπαιδευόμενους στην ιστορική αυτή οινοποιία των Πατρών, στο αυτοκρατορικό κελάρι αλλά και στο Μουσείο με τα εργαλεία της βαρελοποιίας.

Μέσα από την αφήγησή της πραγματοποίησε μια ιστορική αναδρομή από το 1854 που ο Gustav Clauss ήρθε στην Ελλάδα μαζί με οικογένειες από τη Μάλτα και την Ιταλία μέχρι και σήμερα.

Έγινε επίσης εκτενής αναφορά στον τρόπο που κατασκευάζονταν τα βαρέλια, καθώς και στην τέχνη του βαρελοποιού και του συντηρητή βαρελιών, όπως και στις προοπτικές εργασίας σε αυτούς τους τομείς.

Το ενδιαφέρον και η συμμετοχή των μαθητών που συμμετείχαν με ερωτήσεις ήταν αμείωτο. Είχε προηγηθεί συζήτηση σε προηγούμενες συμβουλευτικές συναντήσεις με τους εκπαιδευομένους, σχετικά με τα επαγγέλματα, τα επαγγελματικά περιγράμματα και την επαγγελματική κινητικότητα. Στο τέλος της δράσης ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των εκπαιδευομένων, των εκπαιδευτών του ΣΔΕ και την κ. Ράπτη.

Οι εκπαιδευόμενοι, οι εκπαιδευτικοί και ο διευθυντής του 2ου ΣΔΕ Πάτρας κ. Γεράσιμος Αντύπας ευχαριστούν  θερμά τη Διεύθυνση της Πατρινής Οινοποιίας ACHAIA CLAUSS, τον Πρόεδρο κ. Νικόλαο Καραπάνο και την κ. Τόνια Ράπτη για την άμεση ανταπόκριση και τη στήριξή τους για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής δράσης, για την προσφορά του βιβλίου «Η οινοποιός εταιρεία ‘’ΑΧΑΪΑ’’ και τα χειροποίητα βαρέλια της» για τη βιβλιοθήκη του σχολείου, καθώς και για την πρόσκληση στους εκπαιδευτικούς, τη Διεύθυνση και το προσωπικό του Κ.Κ. Αγίου Στεφάνου για την εκδήλωση «Ανοιχτές πόρτες» της ACHAIA CLAUSS στις 26 και 27 Μαΐου 2018.

Το έργο ΣΔΕ υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για