Ποια είναι η σωστή ηλικία, για να έχει το παιδί σας κινητό τηλέφωνο;;  

“Τα παιδιά του Bill Gate,  συνιδρυτή της Microsoft, έπιασαν κινητό στα χεριά τους όταν πατήσαν τα 14, παρ’  όλη την γκρίνια που υπήρχε στο σπίτι μέχρι τότε.” Δήλωσε σε μια συνέντευξη του στην mirror.

Συνήθως ορίζουμε ένα χρόνο που όλες οι οθόνες στο σπίτι κλείνουν και τα παιδιά πάνε για ύπνο σε μια λογική ώρα. Περνάμε μαζί αρκετό χρόνο με τα παιδιά και προσπαθούμε να κάνουμε χρήσιμα πράγματα, όπως εργασίες για το σχολείο και να περνάμε τον χρόνο μας  μαζί με φίλους. Επίσης είναι απαγορευμένο να υπάρχει στο σπίτι προϊόν της Apple λόγο ανταγωνισμού.

Όλο και περισσότεροι είναι οι γονείς, που θέτουν όρους για την χρήση των διαφόρων ηλεκτρονικών συσκευών , και βάζουν  όρια στην χρήση τους.

Το ίδιο είχε δηλώσει και το Steve Jobs όταν ζούσε, ότι τα παιδιά του δε είχαν εξοικείωση με την τεχνολογία, και ακόμα όταν είχε βγει το Ipad είχε δηλώσει ότι δεν το είχαν χρησιμοποιήσει ακόμα. Κάθε βραδύ που δειπνούσε με την οικογένειά του, σε ένα μεγάλο μακρύ τραπέζι, κουβέντιαζαν πάντα για βιβλία, ιστορία και άλλα  πράγματα.

“Κανένα από τα παιδιά μου, δεν είχε βγάλει ποτέ κανένα ipad η υπολογιστή πάνω στο τραπέζι, φαίνονταν τόσο ανεξάρτητα από τις ηλεκτρονικές συσκευές.”

Η ηλικία όμως όπως φαίνεται όλο και μικραίνει, γιατί οι γονείς πλέον δείχνουν κουρασμένοι από τον περιορισμό του κινητού η άλλων συσκευών στους μικρούς μας φίλους. Σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας κατοχής κινητού είναι τα 10 έτη.

Κάποιο άλλοι γονείς υποστηρίζουν ότι δεν παίζει ρόλο η ηλικία, όσο η ωριμότητα του παιδιού και η στάση που θα κρατήσει απέναντι στην συσκευή. Αν θα είναι υπεύθυνο στην κατοχή ενός ηλεκτρονικού.

Υπάρχουν όμως και τα εξής ερωτήματα που πρέπει να θέσουν οι  γονείς στον εαυτόν τους:

  • Πόσο ανεξάρτητα είναι τα παιδιά σας;
  • Τα παιδιά σας “χρειάζονται” να είναι σε επαφή μαζί σας μέσο ενός κινητού  για λόγους ασφαλείας – ή κοινωνικούς;
  • Πόσο υπεύθυνα είναι;
  • Μπορούν να καταλάβουν την έννοια του χρόνου ομιλίας η το κατέβασμα εφαρμογών
  • Μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στο να μην γράφουν μηνύματα κατά την ώρα του μαθήματος , να τραβάνε φωτογραφίες ή βίντεο που ενοχλούν τους συμμαθητές τους και να χρησιμοποιούν το κινητό υπεύθυνα χωρίς να ενοχλούν ή να παρενοχλούν τους άλλους;
  • Χρειάζονται πραγματικά ένα smartphone που είναι  μία μουσική συσκευή, μια φορητή συσκευή αναπαραγωγής ταινιών και παιχνιδιών και μια πύλη στο Διαδίκτυο;
  • Χρειάζονται κάτι που δίνει πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία τους στους φίλους τους – και ίσως σε κάποιο ξένο, όπως επιτρέπουν ορισμένες από τις νέες εφαρμογές;
  • Είστε έτοιμοι να δεχθείτε τα έξοδα των νέων τεχνολογικών  δεδομένων; (Προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, όταν  σας ανακοινώσουν ότι το νέο έξυπνο τηλέφωνο που τους πήρατε τους  έπεσε στην τουαλέτα …)

 

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για