ΠΑΤΡΑ: Μοίρασε πρόστιμα 200.000 ευρώ η Κτηματική στα καταστήματα της Ηρώων Πολυτεχνείου

Ούτε η αρμόδια υπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, ούτε… ο Θεός ο ίδιος, δεν μπορεί να σώσει τα καταστήματα της Ηρώων Πολυτεχνείου! Παρά τα όσα τελευταία είχαμε ακούσει για 3ετή ή 5ετ’η παράταση  και μεταφορά ευθύνης στον Δήμο Πατρέων ώστε μετά την υπογραφή της σύμβασης για την οριστική παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και μάλιστα την κατάλαβαν «για τα καλά» πλέον οι Πατρινοί που επένδυσαν στην συγκεκριμένη παραλιακή ζώνη της Πάτρας.

Γιατί προ ημερών τους ήρθε στον καθένα χωριστά «μπουγιουρντί» από 150.000 ευρώ μέχρι και 220.000 ευρώ για παράνομη χρήση αιγιαλού! Το ύψος του προστίμου σε κάθε κατάστημα επεβλήθη ανάλογα με τα τετραγωνικά!

Ούτε λίγο ούτε πολύ η Κτηματική Υπηρεσία ζητά να της καταβληθούν από τον Δήμο και τα καταστήματα (το πρόστιμο είναι και προς τον Δήμο) περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Οι καταστηματάρχες είναι σε απόγνωση, αφού από την μία πλευρά ήρθαν αντιμέτωποι στα τέλη του 2017 με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ορίζει ότι θα πρέπει τα κτίρια της Ηρώων Πολυτεχνείου να κατεδαφιστούν και από την άλλη με το «τσεκούρι» από τα βαρύτατα πρόστιμα της Κτηματικής Υπηρεσίας. Τα οποία μάλιστα ακόμη και αν κλείσουν τα καταστήματα… θα τους ακολουθούν!

Οι καταστηματάρχες είχαν μισθώσει τους συγκεκριμένους χώρους από το 2002 ενώ τα κτίρια χτίστηκαν με άδεια της πολεοδομίας το 2006. Το 2008 εξεδόθη πρωτόκολλο κατεδάφισης, ενώ όπως ο «Κόσμος» αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα αμέσως μετά ένα Ιδρυμα και ένας επιχειρηματίας που διατηρούν ακίνητα στην απέναντι πλευρά της παραλιακής ζώνης (στα ισόγεια πολυκατοικιών) προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Θα πρέπει να τονισθεί πως η Κτηματική Υπηρεσία τους επιβάλλει από το καλοκαίρι του 2013 πρόστιμο για αυθαίρετη χρήση… αιγιαλού! Και αυτό είναι το πρόβλημα. Τα όρια του αιγιαλού δεν έχουν αλλάξει, άρα τα καταστήματα είναι αυθαίρετα ακόμη και αν η κυρία Παπανάτσιου… περάσει νομοθετική ρύθμιση.

Ετσι οι δικηγόροι συμβούλευσαν τους ιδιοκτήτες… να εγκαταλείψουν τα καταστήματα και να διεκδικήσουν από τον Δήμο την καταβολή του προστίμου των –κατά μέσο όρο- 200.000 ευρώ που προ ημερών επέβαλε η Κτηματική Υπηρεσία.

«Ο Δήμος όλο αυτό το χρονικό διάστημα εισέπραττε ενοίκια. Αρα έχει την πλήρη ευθύνη της ιδιοκτησίας του. Δεν μπορεί ο μισθωτής να γνωρίζει αν το κτίριο που του νοίκιασε ο Δήμος είναι αυθαίρετο. Ο Δήμος παρανομεί στην περίπτωση αυτή και όχι ο καταστηματάρχης» δηλώνει στον «Κόσμο» δικηγόρος των ιδιοκτητών των καταστημάτων.

Πλέον οι καταστηματάρχες θα προχωρήσουν σε μία τυπική διαδικασία ανακοπής, ώστε ουσιαστικά να κερδηθεί χρόνος για τον καταλογισμό του βαρύτατου προστίμου. Οσον αφορά στην «μεταφορά» της γραμμής του αιγιαλού πιο κάτω; Αυτό απαιτεί τόσο χρόνο που… καθιστά ασύμφορες για όλους τις όποιες διαδιακσίες ακολουθηθούν μέχρι τότε.

Η προσφυγή που έχουν κάνει οι καταστηματάρχες για το πρόστιμο αναμένεται να συζητηθεί τον Φεβρουάριο του 2019. Ωστόσο ο συμβουλή των δικηγόρων παραμένει: «Να φύγουν άμεσα»! Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος χάνει από τα ενοίκια 400.000 ευρώ το χρόνο, ενώ όταν θα κλείσουν τα καταστήματα, περίπου 150 εργαζόμενοι βγαίνουν στον δρόμο!

 

Η στάση του Δήμου για την κατεδάφιση

Ο δήμος αρνείται να υπογράψει το υπηρεσιακό έγγραφο για την απόφαση κατεδάφισης. Αυτή βρίσκεται ακόμη στο συρτάρι και οι εκτιμήσεις λένε ότι θα παραμείνει εκεί καθώς το δήμος δεν σκοπεύει να πάρει την ευθύνη των λουκέτων και της ανεργίας των εκεί εργαζομένων, ούτε βεβαίως έχει τη δυνατότητα να αποζημιώσει τους καταστηματάρχες που πήραν τα καταστήματα με διαγωνισμό. Θα αναλάβει την ευθύνη μιας πιθανής ποινικής δίωξης;

Την ίδια ώρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για την προώθηση λύσης μέσω της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου η οποία τους διαβεβαίσε ότι θα δοθεί με νομοθετική ρύθμιση παράταση στην λειτουργία των καταστημάτων από τρία έως και πέντε χρόνια, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με το υφιστάμενο καθεστώς.

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για