Τι συμβαίνει με τις επεμβάσεις TAVI στο Νοσοκομείο Ρίου;

Για σαφή παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας αναφορικά με τις άδειες των πιστοποιημένων νοσοκομείων που πραγματοποιούν τις ειδικές επεμβάσεις διαδερμικής τοποθέτησης αορτικής βαλβίδας (TAVI) ευθύνεται το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ). Σύμφωνα με τα στοιχεία το ΚΕΣΥ ουδέποτε έχει ελέγξει ως αρμόδιο εποπτικό όργανο τα πιστοποιημένα νοσοκομεία και τις κλινικές που εφαρμόζουν αυτή τη μέθοδο και ένα από αυτά τα Νοσοκομεία, είναι το Πανεπιστημιακό στο Ρίο.

Αν το είχε κάνει, θα έπρεπε να έχει εδώ και καιρό άρει την άδεια τουλάχιστον 10 τέτοιων πιστοποιημένων κέντρων, τα οποία δεν έχουν πιάσει το όριο των 20 επεμβάσεων TAVI κατ’ έτος – όπως ρητά αναφέρει η σχετική υπουργική απόφαση. Αντιθέτως, τα αφήνει και λειτουργούν, επιτρέποντας έτσι, σύμφωνα με καταγγελίες σε κάποιους γιατρούς (δεν γνωρίζουμε τα στοιχεία για το Ρίο)  να διατηρούν το δικό τους «μαγαζί» μέσα σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, την ώρα που υπάρχουν άλλα δημόσια νοσοκομεία (όπως επίσης και ιδιωτικά) που δικαιολογούν στο έπακρο τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν θεσπιστεί για τις συγκεκριμένες επεμβάσεις.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς μια επέμβαση TAVI κοστίζει από 30 έως 35 χιλιάδες ευρώ και απαιτεί ειδική εκπαίδευση.

Σχεδόν πέντε μήνες μετά την εκπνοή του έτους και το ΚΕΣΥ αποδεδειγμένα δεν έχει ελέγξει καμία κλινική για τις TAVI για το έτος 2017.

Εκεί αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα που έκανε η «Εφημερίδα των Συντακτών» (πριν μερικές ημέρες), πως εκτός από  το 401 νοσοκομείο στην Αθήνα, απ’ το οποίο πρέπει να αρθεί η άδεια λόγω του μικρού αριθμού επεμβάσεων, στην ίδια κατηγορία βρίσκονται το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, το «Αττικόν», το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα, το «Ιασώ General», το «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, το «Ερρίκος Ντυνάν» κ.ά.

Αντιθέτως, τον αριθμό των προβλεπόμενων επεμβάσεων κατ’ έτος έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το Ωνάσειο, το Ιπποκράτειο Αθηνών, ο «Ευαγγελισμός», ο «Άγιος Λουκάς» στη Θεσσαλονίκη, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη, το «Υγεία», το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Σε σχέση με τις TAVI στο εξωτερικό, όσον αφορά τον κατώτατο αριθμό επεμβάσεων προκειμένου ένα πιστοποιημένο κέντρο να διατηρήσει την άδειά του, υπάρχουν αυστηροί όροι. Στις ΗΠΑ, για να διατηρήσει ένα πιστοποιημένο κέντρο την άδεια να πραγματοποιεί επεμβάσεις TAVI, θα πρέπει να φτάνει τον αριθμό των 50 επεμβάσεων τον χρόνο ή τον αριθμό των 100 στη διετία. Στην Ολλανδία, για να διατηρήσει την άδειά του ένα πιστοποιημένο κέντρο, πρέπει μέσα σε μια 3ετία να φτάσει τον αριθμό των 75 επεμβάσεων! Σε Αυστραλία-Νέα Ζηλανδία οι νόμοι είναι εξαιρετικά αυστηροί. Για να πάρει ένας θωρακοχειρουργός άδεια να κάνει TAVI, θα πρέπει να έχει συμμετάσχει σε αναγνωρισμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης TAVI και να έχει πάρει μέρος σε τουλάχιστον 30 επεμβάσεις τέτοιου τύπου.

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για