Πάτρα: Νέα «βόμβα» για τα καταστήματα της Ηρώων Πολυτεχνείου – Πρόστιμα-μαμούθ από την Κτηματική – Θα φύγουμε, λένε οι επιχειρηματίες

Ένα νέο «χτύπημα» δέχθηκαν οι επιχειρηματίες που έχουν νοικιάσει τα καταστήματα της Ηρώων Πολυτεχνείου, προς τη μεριά της θάλασσας, πριν από λίγες ημέρες. Η Κτηματική Υπηρεσία τους ειδοποίησε, εγγράφως, ότι πρέπει να πληρώσουν ιλιγγιώδη ποσά της τάξης των 200.000 ευρώ (!) έκαστος, για αυθαίρετη χρήση των κτισμάτων, για το διάστημα από το 2013 έως και το 2018.

Μάλιστα, τα πρόστιμα πέρα από τους ενοικιαστές των καταστημάτων έχουν βεβαιωθεί και σε βάρος του Δήμου Πατρέων, ο οποίος έχει ενοικιάσει τα μαγαζιά στους επιχειρηματίες.

Το «ραβασάκι» της Κτηματικής Υπηρεσίας έχει προκαλέσει απόγνωση στους επιχειρηματίες της Ηρώων Πολυτεχνείου, οι οποίοι έχουν μπλεχθεί σε ένα κυκεώνα γραφειοκρατίας και σύγχυσης αρμοδιοτήτων, μεταξύ του ΟΛΠΑ, του Δήμου Πατρέων, του Υπουργείου Οικονομικών και της Κτηματικής Υπηρεσίας, καθώς παραμένει μετέωρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής.

Και όλα αυτά την ώρα που πρέπει να εκτελεστεί και η οριστική και αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για κατεδάφιση των καταστημάτων ως αυθαιρέτων.

«Θέλουν να μας κλείσουν» δηλώνει ο κ. Σάκης Μπαλαφούρης, ένας εκ των ιδιοκτητών στο thebest.gr, ενώ ο δικηγόρος του κ. Μίνως Φιλιππάτος, συμπληρώνει ότι με τον τρόπο αυτό και οι έξι ιδιοκτήτες – ενοικιαστές, είναι υποχρεωμένοι να φύγουν γιατί το πρόστιμο από την Κτηματική Υπηρεσία «τρέχει», όσο δεν διευθετείται το ζήτημα μεταξύ του Δήμου και του αρμόδιου Υπουργείου.

Όπως τονίζει ο κ. Φιλιππάτος, το κλείσιμο των έξι καταστημάτων θα έχει άμεση συνέπεια 100 εργαζόμενοι να μείνουν άνεργοι και ο Δήμος Πατρέων να χάσει περί τα 300.000 ευρώ το χρόνο, από ενοίκια και δημοτικά τέλη.

Βέβαια, το πλέον εξωφρενικό της υπόθεσης είναι ότι οι ενοικιαστές των καταστημάτων, δεν γνώριζαν εξ αρχής πως επρόκειτο να εμπλακούν στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, όταν αποφάσιζαν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς ενοικίασής τους.

Τα έξι καταστήματα της Ηρώων Πολυτεχνείου, μισθώθηκαν από τον ΟΛΠΑ στους επιχειρηματίες από το  2003 και μετά, ενώ το 2006 οικοδομήθηκαν τα κτίρια στην Ηρώων Πολυτεχνείου στην από κάτω πλευρά.

Το 2008 εκδόθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία πρωτόκολλο κατεδάφισής τους ως αυθαιρέτων, για το οποίο πότε δεν έλαβαν γνώση οι επιχειρηματίες, οι οποίοι κατέβαλαν τα μισθώματα στον ΟΛΠΑ μέχρι το 20012 και στη συνέχεια στον Δήμο Πατρέων.

Το 2017, ήρθε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αυθαίρετα και επικύρωσε το πρωτόκολλο κατεδάφισης και τώρα προέκυψε το πρόστιμο αυθαίρετης χρήσης από τη Κτηματική Υπηρεσία…

«Καμία γνώση δεν είχαν οι επιχειρηματίας που κατέβαλαν, όλα αυτά τα χρόνια νόμιμα και καλή τη πίστη τα μισθώματα είτε στον ΟΛΠΑ, είτε στο Δήμο», εξηγεί ο κ. Φιλιππάτος.

Οι ενοικιαστές των καταστημάτων, ως ένα πρώτο βήμα αντίδρασης, θα προχωρήσουν σε αίτηση ανακοπής κατά της πράξης επιβολής προστίμου από την Κτηματική Υπηρεσία, ζητώντας και να το πληρώσει εξ’ ολοκλήρου ο Δήμος της Πάτρας.

Στο μεσοδιάστημα, οι επιχειρηματίες της εστίασης στην Ηρώων Πολυτεχνείου, ψάχνουν να φύγουν και να μεταστεγάσουν αλλού τις δραστηριότητές τους.

«Και όλα αυτά γιατί δεν μπορεί να συνεννοηθούν Δήμος και Υπουργείο», όπως παρατηρεί ο κ. Φιλιππάτος.

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για