Οι αλλαγές στο facebook έχουν φέρει τα πάνω κάτω;;

Εκατομμύρια δολάρια έχουν στοιχίσει τον τελευταίο καιρό στα ΜΜΕ, οι μεγάλες αλλαγές στο facebook, όπως είχε αναγγείλει ο Zuckerberg.

Όπως είχε αναγγελθεί, έχει γίνει επέμβαση στον αλγόριθμο που είναι υπεύθυνος για την ροή των ειδήσεων στον τοίχο των χρηστών και στην αναζήτηση, με αποτέλεσμα να δίνεται προτεραιότητα περισσότερο σε δημοσιεύσεις φίλων και άλλων ομάδων που προωθούν την αλληλεπίδρασή των χρηστών.

Δηλαδή ο αλγόριθμος πλέον επιλεγεί τι θα δείξει στους χρήστες και κυρίως σε αυτές τις δημοσιεύσεις που έχουν βίντεο και υπάρχει μεγάλη αλληλοεπίδραση.
Οι τροφοδοσία ειδήσεων μέχρι σήμερα σε μεγάλο ποσοστό γινόταν από διαφημιστικές εταιρίες, MME. Μόνο που αυτό πλέον τελειώνει και προτεραιότητα θα δίνεται σε δημοσιεύσεις φίλων, της οικογένειας και από ομάδες που είστε μέλος. Αν κάποια επιχείρηση η ΜΜΕ θέλει να χρησιμοποιήσει το Facebook για να προμωτάρει μια δημοσίευση θα πρέπει πλέον να το κάνει με πληρωμή σαν διαφήμιση και όχι απλά με ένα post που μπορεί να μην το δει και κανείς.

O Zuckerberg αναφέρει ότι το facebook η χρήστες το χρησιμοποιούν για να συνδέονται με άλλους φίλους και να μοιράζονται πράγματα μεταξύ τους.

«.. για να συνδεθούν με ανθρώπους που τους ενδιαφέρουν..»

Τον Νοέμβριο, η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι η “παθητική” χρήση των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης θα μπορούσε να είναι επιβλαβής, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια πιο ενεργή και κοινωνική προσέγγιση.

Οι χρήστες θα πρέπει να δημοσιεύουν περιεχόμενο για τη δική τους ζωή, αντί να μοιράζονται συνδέσμους από το ευρύτερο ιστό ή επαγγελματικά βίντεο και φωτογραφίες.

Οι χρήστες έχουν περισσότερες πιθανότητες να μοιραστούν λεπτομέρειες σχετικά με τη ζωή τους εάν βλέπουν άλλους να κάνουν το ίδιο, και έτσι η προώθηση οργανικού περιεχομένου δημιουργεί περισσότερο οργανικό περιεχόμενο.

Ορισμένοι εκδότες και ομάδες αντέδρασαν με. Οι αλλαγές στο Feed News θα έχουν πιθανώς σημαντική επίδραση στα μέσα ενημέρωσης. Στη Γουατεμάλα, μία από τις χώρες στις οποίες πραγματοποιήθηκε το πρώτο πείραμα, οι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι η αναγνωσιμότητα μειώθηκε κατά το ήμισυ κατά τη διάρκεια της νύχτας ως αποτέλεσμα της εξαφάνισής τους από τις περισσότερες κοινωνικές πηγές μέσων ενημέρωσης. Μια παρόμοια αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο θα έπληττε το οικοσύστημα των μέσων ενημέρωσης, καθώς και την ικανότητα των ακτιβιστών και των αγωνιστών να έχουν μια φωνή με το ευρύ κοινό.

Από την άλλη μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις, πολλοί εκδότες επαναπροσδιόρισαν τις συντακτικές τους στρατηγικές γύρω από τον τύπο του περιεχομένου που ο αλγόριθμος News Feed προωθεί τις ειδήσεις.

Αλλά δεν θα πονέσουν όλοι. Η εμπειρία του παρελθόντος υποδηλώνει ότι οι οργανισμοί που θα βλάφτουν περισσότερο θα είναι αυτοί που θα βασίζονται περισσότερο στο Facebook για να δημιουργήσουν κίνηση. Ο μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι θα βρουν τρόπο να ξεπεράσουν την αλλαγή.

Διαβάστε περισσότερα

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για