Ολοκληρώθηκε του 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στην Πάτρα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 20/4/2018, το 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας της Πάτρας.

Στο διήμερο χρονικό διάστημα της λειτουργίας του (19 έως 20 Απριλίου 2018) φιλοξένησε 33 σχολικές μονάδες, παρουσιάστηκαν 40 έργα μαθητών, και συμμετείχαν πάνω από 700 μαθητές και 150 εκπαιδευτικοί της περιοχής μας.

Στην Πάτρα το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε για 5η συνεχή χρονιά στους χώρους των 3ου ΓΕΛ – 3ου ΕΠΑΛ Πατρών, Αγ. Ιωάννη Πράτσικα 2, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων (ΥΠ.Π.Ε.Θ) και διοργανώθηκε από το Σχολικό Σύμβουλο Πληροφορικής κ. Μπίρμπα Θεόδωρο το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.) Αχαΐας και υποστηρίχθηκε από το παράρτημα Αχαΐας της Π.Ε.ΚΑ.Π.

Το 8ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές 1 Νηπιαγωγείου, 10 Δημοτικών Σχολείων, 12 Γυμνασίων, 7 Γενικών Λυκείων και 3 Επαγγελματικών Λυκείων να παρουσιάσουν έργα ψηφιακής δημιουργίας, όπως μαθητικές ιστοσελίδες, ιστολόγια, ταινίες, πολυμεσικές εφαρμογές, εφαρμογές προγραμματισμού υπολογιστών, εφαρμογές σχετικές με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, περιβαλλοντικά θέματα, εφαρμογές ρομποτικής, κατασκευές drones, δημιουργία παιχνιδιών με scratch  κα. Παράλληλα οι μαθητές παρακολούθησαν πλήθος εργαστηρίων με θέματα σχετικά με ρομποτική με Scratch, προγραμματισμό Android συσκευών, Ρομπότ S3 και προγραμματισμό με Arduino.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των μαθητών απέσπασε η έκθεση προϊόντων σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας που περιελάμβανε 3D εκτυπωτή, 3D τηλεόραση, 3D βιντεοπροβολέα, γυαλιά εικονικής πραγματικότητητας (Virtual Reality), λογισμικό επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality), εικονικό εργαστήριο και εικονική οδήγηση drone.

Η μεγάλη επιτυχία της οργάνωσης του Φεστιβάλ οφείλεται στην εθελοντική βοήθεια όχι μόνο των εκπαιδευτικών της Πληροφορικής αλλά και των άλλων ειδικοτήτων από το νομό μας που στήριξαν την προσπάθεια.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 8ο φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα, συνολικά σε άλλες 13 πόλεις της Ελλάδος  (Πάτρα, Πύργο, Άγιο Νικόλαο, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Καβάλα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λάρισα, Μυτιλήνη, Τρίκαλα, Ιωάννινα, Χανιά).

Από τα στατιστικά στοιχεία φαίνεται ότι το Φεστιβάλ στην Πάτρα αγκάλιασε τον εξελισσόμενο θεσμό, έχοντας μεγάλο αριθμό σχολείων και μαθητών που συμμετείχαν, και έργα που παρουσιάστηκαν, ως εκ τούτου υπόσχεται πολλά για τον θεσμό την επόμενη σχολική χρονιά. Το πλέον ουσιαστικό γεγονός που πρέπει να αναφερθεί είναι το ότι, συμμετείχαν ειδικά σχολεία, και τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας μη εξαιρουμένου και αυτό των Φυλακών Αγίου Στεφάνου Αχαΐας.

Το Φεστιβάλ είχε στόχο:

α) την ανάδειξη της δημιουργικότητας των μαθητών και των εκπαιδευτικών

β) την ενημέρωση και τη διάδοση μαθησιακών δραστηριοτήτων, οι οποίες καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και την ολόπλευρη μάθηση και

γ) την επικοινωνία των μελών της σχολικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο θεοφιλέστατος Μητροπολίτης Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος κ. Κων/νος Γιαννόπουλος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Αχαΐας κ. Γεώργιος Αφράτης, ο Πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής κ. Στρατής Γαλλόπουλος, ο Διευθυντής του προγράμματος σπουδών “Πληροφορική” του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Δημήτριος Καλλές, η Δημοτική Σύμβουλος κα. Τσαλαμιδά ως εκπρόσωπος του Δήμου, ο πρόεδρος του παραρτήματος Αχαΐας της Π.Ε.Κα.Π. κ. Θεόδωρος Κούβελας, οι οποίοι έκαναν σύντομο χαιρετισμό.

Τα παιδιά μας εξέπληξαν με τα επίκαιρα θέματα που ασχολήθηκαν και με τον άρτιο τρόπο παρουσίασής τους, δείγμα της επάρκειας γνώσεων και δεξιοτήτων που παρέχονται από τη Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση της περιοχής μας.

Πλούσιο υλικό από την εκδήλωση υπάρχει στη διεύθυνση https://8digifestach.blogspot.gr/p/blog-page_72.html.

Συγκεκριμένα:

•        Η σελίδα της ζωντανής μετάδοσης

•        Η αφίσα του Φεστιβάλ

•        Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

•        Το blog με τα έργα των μαθητών

•        Επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό από όλες τις δράσεις του Φεστιβάλ

Η εκδήλωση μεταδόθηκε διαδικτυακά ζωντανά και τις δύο ημέρες λειτουργίας του 8ου Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας της Πάτρας.

Η Τοπική Οργανωτική Επιτροπή Πατρών

Μπίρμπας Θεόδωρος, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Αχαΐας – Ηλείας

Νταλούκας Βασίλειος, ΠΕ86 – Υπεύθυνος ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Αχαΐας

Δάρα Αικατερίνη, ΠΕ86 – Τεχνικός Υπεύθυνος ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Αχαΐας

Νικολόπουλος Ανδρέας, ΠΕ86 – Τεχνικός Υπεύθυνος ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Αχαΐας

Παναγιωτόπουλος Σπυρίδων, ΠΕ86 – Τεχνικός Υπεύθυνος ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Αχαΐας

Αθανασόπουλος Δημήτριος, ΠΕ86 – Διευθυντής Γυμνασίου Ρίου

Θεοδώρου Διονύσιος, ΠΕ86 – 10ο Γυμνάσιο Πάτρας

Κούβελας Θεόδωρος, ΠΕ86 – Πρόεδρος Π.Ε.Κα.Π. Αχαΐας

Χριστακούδης Χρήστος, ΠΕ86 – Διευθυντής 20ου Γυμν. Πατρών

Γιαννακόπουλος Νίκος, ΠΕ96 – 3ο Γενικό Λύκειο Πάτρας

Δαλάπα Ασημίνα, ΠΕ86 – ΠΕΚ Πατρών

Διλάλου Ασπασία, ΠΕ86 – 1ο Γυμνάσιο Αιγίου

Σπίνος Αθανάσιος, ΠΕ02, Διευθυντής 3ου Λυκείου Πατρών

 

Επικουρικό προσωπικό

Αντύπας Γεράσιμος, ΠΕ12.08

Γκίνης Δημήτρης, ΠΕ86

Γκιούσας δημήτρης, ΠΕ86

Θέμελης Παναγιώτης, ΠΕ86

Καβαλλάρη Ισμήνη, ΠΕ06

Κάντζαρης Νίκος, ΠΕ86

Καραπάνος Κωνσταντίνος, ΠΕ86

Λάτσης Βασίλης, ΠΕ86

Μαλαγκωνιάρη Σοφία, ΠΕ86

Μέρμελα Νικολίτσα, ΠΕ86

Μισιχρόνη Αλεξάνδρα, ΠΕ03

Μπάρδη Ιωάννα, ΠΕ86

Μπαριτάκη Μαρία, ΠΕ20

Πουλακίδα Παναγιώτα, ΠΕ20

Σπανός Ηλίας, ΠΕ86

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για