Η Κτηματική, διαψεύδει τον …Τσίπρα – Άκυρη η σύμβαση προσωρινής παραχώρησης μεταξύ Δήμου και ΟΛΠΑ;

«Άκυρη θεωρείται η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Πατρέων και του ΟΛΠΑ για την προσωρινή παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας» αναφέρει ξεκάθαρα η επιστολή της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου προς τους καταστηματάρχες της Ηρώων Πολυτεχνείου, το Δήμο Πατρέων, την Εισαγγελία Πρωτοδικών, την Αστυνομική Διεύθυνση και τον ΟΛΠΑ την οποία έχει στη διάθεσή του ο «Κόσμος», διαψεύδοντας τον πρωθυπουργό και τις διαβεβαιώσεις κατά καιρούς κυβερνητικών στελεχών,  της παρούσης ή προηγούμενων κυβερνήσεων  σχετικά με την απόδοση, έστω και προσωρινή, του θαλασσίου μετώπου στο δήμο της Πάτρας.

«Γνωστοποιείται ότι ο Δήμος Πατρέων δεν προβαίνει νομοτύπως στη διενέργεια διαχειριστικών πράξεων στον παραχωρούμενο χώρο και ότι οποιαδήποτε χρήση γίνεται, είναι αυθαίρετη» συνεχίζει το έγγραφο της Κτηματικής για να καταλήξει ότι κατά τη γνώμη της η καταβολή των μισθωμάτων των καταστημάτων που βρίσκονται εντός της ζώνης του θαλασσίου  μετώπου «δεν θα πρέπει να γίνεται στο δήμο Πατρέων».

Μάλιστα με το έγγραφό της η Κτηματική καλεί τον δήμο Πατρέων να «απόσχει από οποιαδήποτε πράξη διαχείρισης στον επίμαχο παραχωρούμενο χώρο». Κοινώς δεν μπορεί ούτε να εισπράττει τα ενοίκια από τα καταστήματα.

Η επιστολή με ημερομηνία 5 Απριλίου 2018, δείχνει ότι η Κτηματική δεν έχει την ίδια γνώμη με την κυβέρνηση περί παραχώρησης και προκαλεί εύλογο προβληματισμό, ενώ επιβεβαιώνει όσους έχουν κάνει λόγο για τρύπα στο νερό άνευ της παραμικρής νομικής κάλυψης και έχουν γίνει ακόμη και αποδέκτες πολεμικής για αυτήν τους την ειλικρίνεια.

Με την Κτηματική φαίνεται ότι συμφωνεί απολύτως και το ΣτΕ που προκάλεσε το έγγραφο της προϊσταμένης της υπηρεσίας κ. Κατερίνας Πορφύρη.

«Οι χώροι που περιλαμβάνονται στη χερσαία ζώνη λιμένα είναι κοινόχρηστοι και προορίζονται μόνο για έργα και εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν τις λειτουργικές ανάγκες του» λέει το ίδιο ξεκάθαρα η απόφαση του ΣτΕ που επίσης έχει στη διάθεσή του ο «Κοσμος».

Το θέμα προκάλεσε την άμεση αντίδραση του δημάρχου Κώστα Πελετίδη ο οποίος με επιστολή του στον Πρωθυπουργό  διαμαρτύρεται έντονα για την κατάσταση ενώ ο εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής Ανδρέας Αντωνόπουλος μιλώντας στον Max Fm και τον Κωνσταντίνο Φλαμή, δήλωσε ότι με βάση το συγκριμένο έγγραφο, επιστρέφουμε στην προ του  2013 εποχή  δηλαδή πριν την προσωρινή σύμβαση παραχώρησης.

Με λίγα λόγια η προσωρινή παραχώρηση δεν ήταν παρά μια νομική φούσκα. Αν δεν υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση, τότε στο λιμάνι αναμένεται θύελλα

Η επιστολή του Δημάρχου

«Από το Γενάρη του 2015 η κυβέρνηση σας, εξέφρασε τη θέληση να ικανοποιήσει το χρόνιο αίτημα του πατραϊκού λαού, της παραχώρησης της παραλιακής ζώνης στο Δήμο Πατρέων. Στο δρόμο για την τυπική κατοχύρωση της οριστικής παραχώρησης κρίναμε με την υπ’ αριθμ. 627/2016 απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου, ότι η από 9/8/2016 πρόταση της κυβέρνησης, μέσω του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κινείται σε θετική κατεύθυνση. Πρόσφατα στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στις 6/2/2018 στην Πάτρα, στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο το εν λόγω θέμα είπε: «(…) Έχουμε δεσμευτεί για το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας. Για την απόδοση του στον Πατραϊκό λαό και το Δήμο της πόλης. Έχει ήδη ολοκληρωθεί το πρώτο και το πιο δύσκολο και σημαντικό στάδιο. (…) Βρισκόμαστε τώρα σε τελική φάση. (…) Σε σύντομο χρονικό διάστημα, λοιπόν, θα αποδοθεί οριστικά και με τη βούλα, το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας στον Πατραϊκό λαό και το Δήμο της Πάτρας(…)».

 

Η Υφυπουργός Οικονομικών κα Παπανάτσιου για το ίδιο θέμα, στο ίδιο συνέδριο τόνισε ότι «(…) η διαδικασία παραχώρησης στο Δήμο Πατρέων βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο (…). Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύντομα, χωρίς προβλήματα και θα γίνει πράξη το δίκαιο και διαχρονικό αίτημα του Πατραϊκού λαού (…)».

Οι ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι υπηρεσίες των Υπουργείων που προΐσταστε, έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις σας. Συγκεκριμένα μας κοινοποιείτε πρόσφατο έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας, με το οποίο μας καλείτε «(…) να απόσχουμε από οποιαδήποτε πράξη διαχείρισης στον επίμαχο παραχωρούμενο χώρο (…)» γιατί θεωρείτε ότι: «(…)

Η από 24/01/2012 σύμβαση προσωρινής παραχώρησης της χρήσης γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων τμημάτων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του Λιμένα Πατρών από την Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ στο Δήμο Πατρέων, αντίκειται ως προς το περιεχόμενό της και τους όρους της, στις προαναφερόμενες ισχύουσες νομικές διατάξεις, με αποτέλεσμα τούτη να είναι άκυρη. (…)».

Το έγγραφο σας επικαλείται και υιοθετεί σχετικό έγγραφο του γραφείου νομικών συμβούλων του Υπουργείου Οικονομικών Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, που έχει αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τμήμα Έ, όπου εκφράζεται η συγκεκριμένη άποψη περί της ακυρότητας της σύμβασης.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, μέχρι σήμερα, μαζί με τον πατραϊκό λαό   αντιμετωπίσαμε διώξεις, προσπάθεια διαφόρων κρατικών οργάνων ακυρώσεις αποφάσεων του δημοτικού μας συμβουλίου, σειρά από υπηρεσιακές γνωμοδοτήσεις υπουργείων, που αρνούνταν την ουσία και αυτής της σύμβασης προσωρινής παραχώρησης, την αυτονόητη κατοχύρωση δηλ. ότι το παραλιακό μέτωπο ανήκει στο λαό της πόλης μας και όχι στο ΤΑΙΠΕΔ – το λεγόμενο υπερταμείο «αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας», φιλέτο – βορά των επιχειρηματικών – κατασκευαστικών ομίλων.

Στην πράξη η λαϊκή επαγρύπνηση, κινητοποίηση και παρέμβαση θα είναι αυτή που θα αποτρέψει τις αντιλαϊκές επιδιώξεις Ε.Ε., μνημονίων, κεφαλαίου, κυβερνήσεων, ώστε μια τέτοια μεγάλη ανάσα για την πόλη μας να υπηρετήσει, σήμερα και αύριο, τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού μας.

Ως  Δημοτική Αρχή, έχουμε ήδη αποδώσει κομμάτι της παραλιακής ζώνης στον Πατραϊκό λαό. Δεν θα αφήσουμε να καταστραφεί το Νότιο Πάρκο που απολαμβάνει σήμερα, δεν θα αφήσουμε υφιστάμενες εγκαταστάσεις, όπως οι κατασκηνώσεις και η παραλία της Πλαζ, που αποδόθηκαν με τον δίκαιο αγώνα του πατραϊκού λαού, να αφεθούν στη τύχη τους. Δεν θα εφαρμόσουμε τις υποδείξεις σας. Θα μας βρείτε απέναντι σε κάθε προσπάθεια που θα ανατρέπει τα συμφωνηθέντα, που αποτυπώνονται στην απόφαση της 31/08/2016 του Δημοτικού Συμβουλίου και εξειδικεύονται στην υπ’ αρ. 7159/25/1/2018 σχετική επιστολή μας: «(…) Η παραχώρηση πρέπει να γίνει κατά τρόπο καθαρό, ώστε να μην υπάρχουν νομικές εκκρεμότητες και κάθε είδους ασάφειες. Να είναι καθορισμένα τα εδαφικά τμήματα, τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις να υφίστανται νόμιμα (…)».

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για