Γνωστή πατρινή Παιδίατρος καλείται… για εξηγήσεις! – “Κατηγορείται” πως “διαφήμισε” ψευδοεπιστημονική προσέγγιση

Tην παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών προκάλεσε η δημοσιοποίηση πατρινής παιδιάτρου η οποία δημοσιοποίησε στην σελίδα της στο διαδίκτυο πως « κατάφερε να θεραπεύσει παρενέργεια εμβολίου και συγκεκριμένα ουδετεροπενίας, χορηγώντας «ομοιοπαθητικό φάρμακο»!

Μάλιστα σύμφωνα με καταγγελία που έγινε η παιδίατρος δημοσίευσε την ανάρτησή της και στη μεγαλύτερη αντιεμβολιαστική ομάδα της Ελλάδας στο Facebook, που αριθμεί πάνω από 15.000 μέλη.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η γιατρός-ομοιοπαθητικός πριν δυο μήνες επισκέφτηκε το ιατρείο της ένα τρίχρονο κοριτσάκι αφού είχε γνωμάτευση  πως πάσχει από ουδετεροπενία. Πρόκειται για μια διαταραχή κατά την οποία ο ασθενής παρουσιάζει χαμηλές τιμές νετρόφιλων (είδος λευκού αιμοσφαιρίου) στο αίμα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να καταπολεμήσει μολύνσεις από ιούς και βακτήρια.

Η παιδίατρος ισχυρίζεται πως ουδέποτε ευρέθη το αίτιο που προκάλεσε την ασθένεια στο τρίχρονο κοριτσάκι και την απέδωσε  σε «παρενέργεια εμβολίου.»

Όπως όπως λένε γιατροί «το καλύτερο όμως όλων, είναι πως θεράπευσε τη πάθηση του κοριτσιού, χρησιμοποιώντας… «ομοιοπαθητικό φάρμακο!»!

Η ιστορία προκάλεσε έντονες συζητήσεις και μάλιστα η γιατρός ρωτήθηκε επανειλημμένως και μάλιστα δημοσίως στο διαδίκτυο «ποιο εμβόλιο προκάλεσε την ουδετεροπενία και ποιο «φάρμακο» τη θεράπευσε». Απάντηση όμως δεν έδωσε, κατά τους ισχυρισμούς άλλων γιατρών.

Η ουδετεροπενία στα παιδιά μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως λοιμώξεις, ορισμένα φάρμακα, ανοσοκαταστολή, έλλειψη βιταμίνης Β 12, αιματολογικές ασθένειες κτλ. Κανένα εμβόλιο δεν λογίζεται ως αίτιο σε περιπτώσεις ουδετεροπενίας σε παιδιά.

Από την πλευρά του ο παιδίατρος  Αντώνης Δαρζέντας επεσήμανε σε ιστοσελίδα που ασχολήθηκε με το θέμα:

«Από το ιστορικό το οποίο βέβαια είναι ελλιπές προκύπτει πως πρόκειται για κάποιου τύπου ουδετεροπενία γεγονός σύνηθες για την παιδική ηλικία. Οι περισσότερες από αυτές συνήθως συμβαίνουν ακόμα και μετά από ηπιότατες ιογενείς λοιμώξεις και συνοδεύονται από ήπια γενικά συμπτώματα και αυτόματη ίαση.

Αν δούμε λίγο πιο λεπτομερώς το ιστορικό φαίνεται ότι το πρώτο επεισόδιο συμβαίνει αρκετές μέρες μετά το εμβόλιο οπότε η σύνδεση του με αυτό είναι τελείως αυθαίρετη. Ως γνωστόν σε αυτή την ηλικία πάντα υπάρχει εμβόλιο. Οτιδήποτε μετά από αυτό ιδίως μέρες μετά, δεν σημαίνει ότι έχει αιτιολογική συσχέτιση. Επίσης το πρώτο επεισόδιο είναι σαφές ότι ΠΕΡΑΣΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥ.

Αλλά και το δεύτερο επεισόδιο ουδετεροπενίας επίσης φαίνεται ότι πέρασε μόνο του, διότι στο ιστορικό αναφέρεται ότι «η υποθερμία και η εφίδρωση παρέμεναν». Αποκρύπτεται η τιμή των λευκών αιμοσφαιρίων και αναφέρεται ό,τι σε 10 μέρες τα λευκά ήταν φυσιολογικά και ό,τι σταδιακά ανέβηκε η αιμοσφαιρίνη. Αυτό θα συνέβαινε ούτως ή άλλως. Συνέβη ακριβώς το ίδιο άλλωστε και την πρώτη φορά χωρίς κανένα φάρμακο.

Όπως φαίνεται πρόκειται για μια καλοήθη ουδετεροπενία της παιδικής ηλικίας συνήθης σε αυτές τις ηλικίες που όλες συνδέονται με αυτόματη ίαση των επεισοδίων πράγμα που μπορεί να επαναληφθεί μιας και ο χρόνος παρακολούθησης του περιστατικού είναι μικρός.

Φυσικά είναι απόλυτα σαφές ότι το ομοιοπαθητικό φάρμακο ουδεμία δράση έκανε και πρόκειται για τελείως υποκειμενική βελτίωση του «χρώματος» του παιδιού μιας και τα αντικειμενικά εργαστηριακά έφτιαξαν μόνα τους όπως και την πρώτη φορά.

Τέτοια περιστατικά απαιτούν πλήρη διερεύνηση και όπως είπα είναι συνήθη στην παιδική ηλικία και συνήθως αυτοϊώμενα.»

 

Μιλούν για ψευδοεπιστημονική προσέγγιση

Επιστήμονες υποστηρίζουν πως η παιδίατρος επιχείρησε μια ψευδοεπιστημονική προσέγγιση σε ένα συνηθισμένο παιδιατρικό πρόβλημα. Η αυθαίρετη ωστόσο απόδοση της ασθένειας σε «παρενέργεια εμβολιασμού», επιτείνει την ήδη υπάρχουσα εμβολιοφοβία στη χώρα μας, που ήδη μετρά τρεις νεκρούς και 1976 κρούσματα από ιλαρά (σύμφωνα με τη τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ). Στην Ελλάδα είναι γνωστό πως πάνω από το 20% του πληθυσμού, αντιμετωπίζει με δυσπιστία τα εμβόλια, ενώ ήδη από το Φεβρουάριο του 2017, προειδοποιούσαμε για επερχόμενες εξάρσεις, λόγω της διαφαινόμενης κατάστασης. Σε κάθε περίπτωση, η διασπορά αντιεπιστημονικών θεωριών από μια παιδίατρο, ακόμη και σε αντιεμβολιαστικές ομάδες, είναι το λιγότερο ανεύθυνη και επικίνδυνη.

Μετά από όλα αυτά ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών κάλεσε την παιδίατρο για παροχή εξηγήσεων.

 

Τι υποστήριξε η γιατρός που χορήγησε ομοιοπαθητικό φάρμακο

Αυτή είναι η ιστορία της μικρής Ρ, ηλικίας 3 ετών, που επισκέφτηκε το Ιατρείο μου πριν 2 μήνες περίπου. Τσαχπίνα, αλλά και πεισματάρα, μας …ανάγκασε να απολαύσουμε το νάζι και τη χάρη της! Η ιστορία της ξεκίνησε όταν, στους 15 μήνες ζωής, οι γονείς της απευθύνθηκαν στον Παιδίατρο για τον καθιερωμένο εμβολιασμό. Λίγες ημέρες μετά, το παιδί παρουσίασε υψηλά πυρετικά κύματα και μειωμένη πρόσληψη τροφής. Ο Παιδίατρος θορυβήθηκε και συνέστησε την εισαγωγή της μικρής στο νοσοκομείο. Ο εργαστηριακός έλεγχος ανέδειξε τιμές λευκών αιμοσφαιρίων κάτω από τα φυσιολογικά όρια. Οι τιμές παρέμειναν χαμηλές για πάνω από έναν μήνα και γι’ αυτό το παιδί, που καταγόταν από την επαρχία, παραπέμφθηκε στην Αθήνα για πλήρη διερεύνηση της λεγόμενης «ουδετεροπενίας». Τελικά δεν ανευρέθηκε κάποιο άλλο αίτιο, εκτός από τον εμβολιασμό, που να τη δικαιολογεί. Σταδιακά τα λευκά αιμοσφαίρια επανήλθαν στις φυσιολογικές τιμές τους. Όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι γονείς, όλοι ανεξαιρέτως οι συνάδελφοι έδωσαν στη συνέχεια το πράσινο φως, ώστε το παιδί ανεπιφύλακτα να συνεχίσει το εμβολιαστικό σχήμα. Όμως οι γονείς δίσταζαν και φοβούνταν και πήραν την απόφαση να αναστείλουν, τουλάχιστον προσωρινά, τον εμβολιασμό του παιδιού τους.

Τον Δεκέμβρη του 2017, λαμβάνοντας για άλλη μία φορά τον απόλυτο καθησυχασμό από τους Παιδιάτρους, αποφασίζουν να συνεχίσουν τον εμβολιασμό. Πριν το εμβόλιο, ελέγχουν αιματολογικά την τιμή των λευκών αιμοσφαιρίων, η οποία προκύπτει εντός των φυσιολογικών ορίων. Λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό, το παιδί ξαναεμφανίζει υψηλά πυρετικά κύματα για 24 ώρες και στη συνέχεια υποθερμία και πολύ έντονη εφίδρωση στον αυχένα καθημερινά, στα πρώτα στάδια του ύπνου, σε βαθμό που οι γονείς αναγκάζονταν να αλλάζουν ρούχα στο παιδί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ελέγχεται πάλι η τιμή των λευκών αιμοσφαιρίων, η οποία προκύπτει κάτω από τα φυσιολογικά όρια και το παιδί παραπέμπεται για άλλη μία φορά στην Αθήνα για περαιτέρω έλεγχο.

Μέχρι να υποδεχθώ τη μικρή στο Ιατρείο μου, ενάμιση μήνα μετά τον τελευταίο εμβολιασμό της, η υποθερμία και η εφίδρωση παρέμεναν. Στο Ιατρείο μου ελήφθη το ομοιοπαθητικό ιστορικό της μικρής και χορηγήθηκε το κατάλληλο ομοιοπαθητικό φάρμακο. Σε 10 ημέρες η υποθερμία και η εφίδρωση στον ύπνο υποχώρησαν και ο εργαστηριακός έλεγχος στη συνέχεια ανέδειξε φυσιολογικές τιμές των λευκών αιμοσφαιρίων! Επίσης, υπήρχε σαφής άνοδος της αιμοσφαιρίνης και του αιματοκρίτη σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις και για αυτό η μικρή εμφανιζόταν πολύ πιο ροδαλή. Στη σημερινή επανεκτίμηση μας, οι γονείς αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα η όρεξή της έχει βελτιωθεί και έχει εντάξει στη διατροφή της γεύσεις που πριν δεν επιθυμούσε. Οι γονείς αποφάσισαν πλέον οριστικά να μη συνεχίσουν τον εμβολιασμό του παιδιού τους. Εξάλλου και οι συνάδελφοι Παιδίατροι άρχισαν να εκδηλώνονται δειλά δειλά ως αρνητικοί, ως προς τη συνέχιση των εμβολιασμών. Η μικρή Ρ βρίσκεται ακόμα υπό ομοιοπαθητική παρακολούθηση, αλλά είμαι πεπεισμένη ότι πολύ σύντομα, λόγω της καλής της υγείας, θα… «απαλλαγεί» από την παρουσία μου»!

dete.gr

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για