Ο Πρέσβης ε.τ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος μιλάει για τις απειλές που δέχεται η Ελλάδα

Πρώην Έλληνας διπλωμάτης, ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος υπήρξε Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας από το 2006 μέχρι το 2012.

Υπήρξε αντιπρόσωπος της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη, Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών και Γενικός Διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων. Η εμπειρία του εκτείνεται από το Τορόντο μέχρι την Βαρσοβία, από το Ερεβάν μέχρι το Πεκίνο. Μάχεται σήμερα εναντίον της πολιτικής μείωσης της κυριαρχίας της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Tigran Yegavian: Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκαν δυο μαζικές διαδηλώσεις στην χώρα σας για να διεκδικήσετε την επιστροφή της εθνικής κυριαρχίας και ακεραιότητος της Ελλάδος. Μετά από δύο σχεδόν αιώνες από την εξέγερση της Ελλάδος εναντίον της Οθωμανικής κατοχής, μοιάζει να φαίνεται ότι η χώρα σας δεν έχει ακόμα ξεφύγει από τα χαρακτηριστικά της αποικίας.

Πως φθάσαμε μέχρι εδώ;

Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος : Το πρόβλημα είναι ότι απελευθερωθήκαμε από τον Οθωμανικό ζυγό για να βρεθούμε κάτω από την επιρροή  των μεγάλων δυνάμεων της εποχής. Ο πρώτος Κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδος ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας ο οποίος ως Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στην δημιουργία του Συντάγματος της Ελβετίας. Εμείς τον δολοφονήσαμε και τον αντικαταστήσαμε με έναν Βαυαρό βασιλιά. Τα πρώτα Ελληνικά κόμματα ονομαζόντουσαν,το αγγλόφιλο,το γαλλόφιλο και το ρωσοφιλο, μια και ήσαν υπό την επιρροή των μεγάλων αυτών δυνάμεων.

Στην διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, η Αθήνα και ο Πειραιάς βομβαρδίστηκαν από τον Γαλλικό στόλο, για να υποχρεωθεί ο φιλογερμανός βασιλιάς να παραιτηθεί ώστε η Ελλάδα να βγει στον πόλεμο με τους συμμάχους. Αργότερα ο φασίστας πρωθυπουργός της Ελλάδος που ήταν και φίλος των Γερμανών, ο Ιωάννης Μεταξάς, αντιτάχθηκε την 28ην Οκτωβρίου 1940 στον Μουσσολίνι που ήθελε να καταλάβει την χώρα. Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πέταξαν τους Ιταλούς στην θάλασσα από την Αλβανία. Στήν διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η αντίσταση μας ήταν κυρίως κάτω από την αγγλική επιρροή μέχρις ότου οι ΗΠΑ πήραν την σκυτάλη το 1947. Η στρατιωτική δικτατορία που είχε την στήριξη του ΝΑΤΟ, κατέρρευσε μετά από επτά χρόνια αλλά το τίμημα ήταν τραγικό γιατί σχεδόν η μισή Κύπρος βρέθηκε κάτω από Τουρκική κατοχή η οποία παραμένει μέχρι σήμερα.

Το 1976, αποφασίσαμε να ενταχθούμε στην ΕΟΚ κυρίως για λόγους πολιτικούς, για να προστατεύσουμε την εύθραυστη δημοκρατία μας και την Ελλάδα από την Τουρκία. Ενταχθήκαμε στην ΕΟΚ το 1981 και λίγο μετά το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ήρθε στην εξουσία. Ήταν τότε που η Ελλάδα απέκτησε για μερικά χρόνια μια ανεξαρτησία που πότε δεν είχε στο παρελθόν. Οι Αμερικανκές βάσεις έφυγαν, η Ελλάδα έγινε σημαντικός παίκτης στην διεθνή σκηνή και είχε τον σεβασμό του κινήματος των αδεσμεύτων.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν στα πρωτοσέλιδα το 1983, όταν οργάνωσε την συνάντηση μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Μιτεράν και του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι στην Κρήτη.
Από την δεκαετία του 1990, η επανένωση της Γερμανίας  την οδήγησε σταδιακά να είναι η κινητήριος δύναμη της Ε. Ένωσης η οποία από “ΕΟΚ των λαών» έγινε “ΕΕ των τραπεζιτών”.

Βλέποντας ότι η Ε.Ε. έδωσε την υποστήριξη της στους τραπεζίτες, οι Έλληνες πολιτικοί έγιναν επαγγελματίες ψεύτες και εκλεγόντουσαν με βάση προγραμματικές δηλώσεις που ουδέποτε τηρήθηκαν. Έτσι ο Γιώργος Παπανδρέου εκλέχτηκε με ένα πρόγραμμα που δεν είχε καμμία σχέση με την πραγματικότητα και προσποιείτο ότι η Ελλάδα διέθετε οικονομικούς πόρους που θα την επέτρεπαν να προοδεύσει. Αποτέλεσμα ήταν ότι η χώρα μας βρέθηκε κάτω από την κηδεμονία του ΔΝΤ και της ΕΕ. Και το Μνημόνιο του 2010, που δεν επικυρώθηκε από το Κοινοβούλιο, δημιούργησε την οικονομική και κοινωνική κατάρρευση. Το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε με πρόγραμμα την καταγγελία του μνημονίου. Δεν υπολόγισε όμως στις Βρυξέλλες, η οποία άρχισε να εκβιάζει την κυβέρνηση Τσίπρα. Ο ίδιος προσέφυγε σε δημοψήφισμα που είχε σαν αποτέλεσμα ότι το 62% του Ελληνικού λαού απέρριψε νέα μέτρα λιτότητος. Στην διάρκεια μιας συνάντησης κορυφής στις Βρυξέλλες, που έγινε αμέσως μετά το δημοψήφισμα, η Γερμανία εκβίασε τον Τσίπρα λέγοντας του ότι εάν δεν έκανε αυτό που ήθελε το Βερολίνο, θα υπήρξε έξοδος κεφαλαίων, τραπεζικός πανικός και γενικό χάος.

Ο Τσίπρας φοβήθηκε και αντί να διακόψει προσωρινά τις διπλωματικές σχέσεις με την Γερμανία, υπέκυψε στις πιέσεις και έκτοτε ακολουθεί τις διαταγές των Βρυξελλών εις βάρος της Ελλάδος και του λαού της.

Γιατί αυτή η έξαρση της επιθετικότατος εκ μέρους του τουρκικού στρατού εναντίον των Ελληνικών νησιών του Αιγαίου;

Βλέπετε καμμία σχέση με την παρουσία στο Ελληνικό έδαφος, Τούρκων αξιωματικών και στρατιωτών που υπέβαλλαν αίτηση ασύλου;

Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η Ελλάδα και ο λαός της είναι  εξαντλημένοι από τα μέτρα λιτότητος που της επιβλήθηκαν. Εξ’ άλλου διέρχεται από μια φάση ψευδαισθήσεων μεγαλοπρέπειας με τάσεις την επανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δηλώσεις του είδους “είχαμε εδάφη που χάσαμε  και που μπορεί να επανακτήσουμε, θα χύσουμε αίμα να κάνουμε την Τουρκία μια μεγάλη χώρα και εάν χρειασθεί θα χύσουμε αίμα των άλλων” δεν συμβάλλουν στην σταθεροποίηση της ειρήνης και της σταθερότητος.

Δεν βλέπω εξ’ άλλου καμμία σχέση μεταξύ των Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο και των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σαν όμηροι από τους Τούρκους. Αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω, οι Τουρκικές αρχές να κάνουν μια τέτοια σύνδεση. Το θέμα των Ελληνικών νησιών πρωτοέθεσαν οι Τούρκοι το 1973 από την στιγμή που ανακαλύφθηκε πετρέλαιο στο Αιγαίο. Από το 1923 μέχρι τότε, ουδέποτε προέκυψε θέμα. Σήμερα η Τουρκική επιθετικότητα αποβλέπει στην εκμετάλλευση της εξάντλησης της Ελλάδος.

Γιατί ο Πρόεδρος Ερντογάν επαναφέρει συνέχεια το θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης, απειλώντας άμεσα τον Έλληνα γείτονα; Αποτελεί μήπως μαι μανούβρα λαϊκίστικη;

Νομίζω ότι απάντησα  ήδη. Δεν πρόκειται για μία μανούβρα λαϊκίστικη. Η Συνθήκη της Λωζάνης έχει παραβιασθεί κατά κόρον από την Τουρκία, ιδίως σε ότι αφορά τις μειονότητες. Η πρόσφατη εισβολή στην Συρία αποτελεί και αυτή παραβίαση της Συνθήκης, η οποία ορίζει και τα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας. Η Άγκυρα πιστεύει ότι με το να ζητήσει την αναθεώρηση της Λωζάνης, μπορεί να πετύχει ορισμένα εδαφικά κέρδη. Π.χ. μερικα νησιά.

Ποια η κατάσταση των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων δέκα χρόνια μετά την βαθμιαία κάθοδο στην κόλαση της χώρας σας; Πιστεύετε ότι είναι σε θέση να υπερασπισθούν την εδαφική ακεραιότητα της Χώρας;

Είναι αλήθεια ότι τα οκτώ χρόνια μέτρων λιτότητος έβλαψαν τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, χωρίς όμως να επηρεάσουν την πολεμική τους ικανότητα. Η αεροπορία μας είναι από τις καλύτερες του ΝΑΤΟ μια και διώχνουμε επί καθημερινής βάσεως τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μας. Και το ναυτικό μας βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Γενικά οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε θέση να υπερασπισθούν την εδαφική κυριότητα της χώρας μας.

Τι μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκουν η Ελλάδα και η Τουρκία,για να βοηθήσει τις δύο πλευρές να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές που της χωρίζουν;

Απολύτως τίποτα, μια και το ΝΑΤΟ δεν επεμβαίνει σε διαφορές μεταξύ των μελών του. Παρεμβαίνει μόνο σε διαφορές μεταξύ ενός κράτους-μέλους και τρίτου κράτους. Το είδαμε αυτό το 1974, όταν το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να επέμβει όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο…

Πιστεύετε οτι ο Ελληνικός στρατός μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο ώστε η χώρα σας να μπορέσει να επανακτήσει την κυριαρχία σας? ‘Η θα ξυπνήσει τους παλαιούς δαίμονες της δικτατορίας των συνταγματαρχών;

Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή για την υπεράσπιση των συνόρων μας κατά εξωτερικών κινδύνων. Και στην περίπτωση που ο Ελληνικός λαός αποπειραθεί να ανατρέψει το καθεστώς των Αθηνών, οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να αρνηθούν να υπακούσουν  διαταγές για να προστατεύσουν το καθεστώς.

Πως χαρακτηρίζετε τις Γερμανοελληνικές σχέσεις σήμερα;

Θα έλεγα ότι μοιάζουν με τις σχέσεις που διέπουν μια αποικία με το αποικιακό κράτος. Με μια σημαντική διαφορά. Στην εποχή των αποικιών, το αποικιακό κράτος προστάτευε τις αποικίες εναντίον  εξωτερικών κινδύνων, πράγμα που δεν συμβαίνει σήμερα. Αλλά μεταξύ των δυο λαών δεν υπάρχουν προβλήματα, τουλάχιστον επί του παρόντος.

Που βρισκόμαστε με το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστη η Ελλάδα κατά την κατοχή του 1941-19444;

Βρισκόμαστε σε νεκρό σημείο. Η Γερμανία θεωρεί το θέμα λήξαν, μια και η Αθήνα δεν έθεσε το θέμα στην διάρκεια της επανένωσης. Το καθεστώς της Αθήνας δεν θέλει να εξοργίσει το αφεντικό της… Υπάρχει όμως ένα θέμα που ούτε η Γερμανία μπορεί να αποφύγει. Πρόκειται για το δάνειο που επέβαλλε η Γερμανία μαζί με την Ιταλία στην Ελλάδα το 1942. Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να καταβάλλει κάθε μήνα το ποσόν του 1,25 δισ, δραχμών  για έξοδα κατοχής των γερμανοΐταλικών στρατευμάτων. Το 1964, υπολογίσθηκε ότι το συνολικό ποσό του χρέους της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ήταν 400 εκατ. Γερμανικά μάρκα. Το θέμα του δανείου είναι διαφορετικό από τις αποζημιώσεις, που εκκρεμούν ως προς την Ελλάδα. Αλλά το καθεστώς των Αθηνών δεν κάνει τίποτα. Η αξία του δανείου σήμερα, εάν η Γερμανία αποφάσιζε να αποζημιώσει την Ελλάδα, θα κάλυπτε το σημερινό δήθεν χρέος που ανέρχεται σε 300 δις ευρώ.

Γράφετε:

“Την εποχή που ο καπιταλισμός χωρίς σύνορα συνθλίβει ο,τι βρίσκει μπροστά του και οι κυβερνήτες μας, υποστηρίζουν μία ‘παγκοσμιοποίηση’ προς όφελος των τραπεζών και των πολυεθνικών, μας παρουσιάζουν την διάλυση των κρατών μας σαν ένα φαινόμενο φυσιολογικό και αναπόφευκτο. Την ίδια στιγμή, μας σφυρηλατούν με δηλώσεις ότι “οι μειονότητες (εθνικές, φυλετικές και θρησκευτικές) της Ευρώπης, “αφυπνίζονται”και ότι οι διεκδικήσεις τους είναι δίκαιες, αλλά έτσι κομματιάζεται και αποδυναμώνεται το κυρίαρχο κράτος στο οποίο ανήκουν”

Με σκοπό να στραγγαλίσουν την Ρωσία, το ΝΑΤΟ προελαύνει με  τα πιόνια του, παραβιάζοντας έτσι την δέσμευση που έκαναν προς τον Γκορμπατσόφ, όταν επανενώθηκαν οι δύο Γερμανίες. Τα τελευταία κομμάτια της πρώην Γιουγκοσλαβίας μπαίνουν στο ΝΑΤΟ. Καταδικάζετε τον χωρισμό των Βαλκανίων σε υποχείρια, μη βιώσιμα Κράτη και την ίδια στιγμή δείχνετε τον δάκτυλο σας στην Γερμανία, η οποία υποστήριξε τον τεμαχισμό της περιοχής.

Κατά την γνώμη σας ποίο είναι το συμφέρον της Γερμανίας να υποστηρίζει μία τέτοια πολιτική από τότε που διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία το 1991;

Πρόκειται για την ίδια πολιτική που ακολούθησε ο Χίτλερ πριν και στην διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου,  που αποβλέπει στον έλεγχο των ενεργειακών πόρων. Ελέγχοντας τα Βαλκάνια, η Γερμανία έχει μια εύκολη πρόσβαση στους ενεργειακούς πόρους της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου και του Αζερμπαϊτζάν θα είναι και πιο εύκολη η μεταφορά του αερίου η πετρελαίου στην Γερμανία.

Πιστεύετε ότι το Μακεδονικό είναι καθ’ οδόν να επιλυθεί από τότε που οι ιθύνοντες των Σκοπίων συμφώνησαν να «ξεβαφτίσουν» το διεθνές τους αεροδρόμιο και τον αυτοκινητόδρομο τους;

Η Ελλάδα επιμένει ότι η ΠΓΔΜ πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα της, ώστε κάθε μορφής αλυτρωτισμού εξαλειφθεί. Τα Σκόπια αρνούνται να το κάνουν. Ο Ελληνικός λαός, στην μεγάλη του πλειοψηφία, δεν θέλει να δώσει το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια, ένα όνομα που αποτελεί τμήμα του Ελληνισμού εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια. Επίσης, εάν δώσεις μια ψεύτικη ιστορία σε ένα Κράτος, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα αποτυχημένο Κράτος. Αλλά οι ίδιοι οι πολιτικοί της ΠΔΓΜ δεν πιστεύουν στην Μακεδονική τους κληρονομιά. Άκουσα τον Πρόεδρο Ιβανόφ να λέει σε έναν Αντιπρόεδρο της Γεωργίας το 2012, ότι η λέξη Μακεδονία προέρχεται από την τουρκική λέξη ντουνιά-που σημαίνει κόσμος. Αλλά γιατί η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ; Επισημαίνω, ότι η Δύση πολύ εύκολα ξέχασε τις υποσχέσεις που δόθηκαν στον Γκορμπατσόφ το 1991 ότι δεν θα διευρυνθεί το ΝΑΤΟ εάν επιτραπεί στην Γερμανία να επανενωθεί. Και είδαμε τι έγινε. Όλα τα μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας ανήκουν σήμερα στο ΝΑΤΟ.

Η σημερινή Ελληνική Κυβέρνηση είναι σε θέση να υπερασπισθεί  την Κύπρο και τους στόχους της, όταν γνωρίζουμε τις ασαφείς θέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Τσίπρα πάνω στο θέμα αυτο;

Στό διπλωματικό πεδίο μπορεί, αλλά δεν είναι εύκολο στο στρατιωτικό πεδίο. Αυτό αφορά όλες τις κυβερνήσεις. Είδαμε τι έγινε το 1974. Ήταν το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου στην Κύπρο, οργανωμένο στην Αθήνα, που προκάλεσε την Τουρκική εισβολή. Πάντως κάτω από διαφορετικές συνθήκες θα ήταν πολύ δύσκολο να είχε πετύχει η εισβολή, αν ληφθεί υπ’ όψη ότι η Τουρκική αεροπορία βύθισε ένα αντιτορπιλικό  της.

Μετάφραση απο την Γαλική έκδοση http://www.afrique-asie.fr/la-grece-menacee-de-toutes-parts/

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για