Εκτεθειμένοι και στους Παράκτιους Μεσογειακούς με τη ματαίωση της Achaia Fest- Είχε συμπεριληφθεί στο φάκελο!

Η απόσυρση της  Achaia Fest από το χάρτη των διοργανώσεων της περιοχής που έκαναν τη μεγαλύτερη αίσθηση κα σημείωσαν τη μεγαλύτερη επιτυχία τα τελευταία χρόνια, με πολλές μάλιστα προτάσεις θεσμοθέτησής της, δεν είναι μόνο ένα πλήγμα για την πόλη. Απειλεί να μας εκθέσει και στους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες  η παράλληλη με τη φιλοξενία των Πάράκτιων Μεσογειακών  διοργάνωση έκθεσης τέτοιου εύρους και ενδιαφέροντος είχε συμπεριληφθεί στο φάκελο της διεκδίκησης και ήταν  ένας από τους άξονες ενίσχυσης της υποψηφιότητας εξαιτίας της δυνατότητας συνδυασμού των αγώνων με άλλα εξισου ενδιαφέροντα events. 

Παρουσιάστηκε στη ΔΕΜΑ  ως μια εξωστρεφής ενέργεια για την προβολή της περιοχής και των προϊόντων της  η οποία καθώς συνέδεε τον αθλητισμό με την ανάδειξη των τουριστικών, πολιτιστικών και παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής που φιλοξενεί την αθλητική διοργάνωση, έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό ως και μια ευκαιρία γνωριμίας των αθλητών, των αντιπροσωπειών και των επισκεπτών με την φυσιογνωμία και τις γεύσεις της Αχαϊας.

Η έκθεση Achaia Fest φαίνεται ότι πέφτει θύμα της αδυναμίας των συμβούλων του Επιμελητηρίου Αχαϊας να συμφωνήσουν στη διοργάνωσή της καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου υπήρξαν… αρρυθμίες που οδήγησαν τον εισηγητή της έκθεσης Νάσο Νασόπουλο να την αποσύρει τονίζοντας ότι δεν επιθυμεί να γίνει η Achaia Fest πεδίο αντιπαραθέσεων.

Η Achaia Fest διοργανώθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2017 με συνδιοργανωτές το Επιμελητήριο Αχαΐας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την υποστήριξη του Δήμου Πατρέων. Την σχετική απόφαση είχε λάβει ομόφωνα η προηγούμενη Διοίκηση του Επιμελητηρίου.

Η ιδέα και η οργανωτική ευθύνη της όλης προσπάθειας ανήκε στο Achaia Taste, μια ιδιωτική πρωτοβουλία που σκοπό έχει την προβολή και ανάδειξη των Αχαϊκών προϊόντων. Στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί το Achaia Taste (συμμετοχή σε Εκθέσεις όπως η FOOD EXPO, η WESTIA, η ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, το FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ.ά.) είχε καταθέσει τον Ιανουάριο του 2017 την πρόταση στο Επιμελητήριο για τη διοργάνωση του Achaia Fest, συμμετέχοντας μάλιστα στην κάλυψη του οικονομικού κόστους.

Η πρόταση αυτή, πέρυσι, αγκαλιάστηκε από όλες τις παρατάξεις της προηγούμενης διοίκησης και ομόφωνα ελήφθη η απόφαση για τη διοργάνωση.

Φέτος, ενώ  δεν εκδηλώθηκε κάποια διαφωνία για τη σκοπιμότητα οργάνωσης του Achaia Fest, κατέστη αδύνατον να επέλθει ομοφωνία στα διαδικαστικά θέματα που αφορούσαν την οικονομική συμμετοχή του Επιμελητηρίου στη διοργάνωση.

Ο προϋπολογισμός για την οργάνωση του Achaia Fest , όπως παρουσιάστηκε, ανέρχεται στα 117.000 ευρώ και προτάθηκε η συμμετοχή του Επιμελητηρίου με το ποσό των 25.000 ευρώ. Ο πρόεδρος του Φορέα πρότεινε η συμμετοχή να περιοριστεί στα 20.000 ευρώ, ποσό για το οποίο δεν εκδηλώθηκε διαφωνία, αλλά εκ μέρους της αντιπολίτευσης ζητήθηκε να υπάρξει εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων και το θέμα να επανέλθει για έγκριση σε επόμενη συνεδρίαση.

Στο σημείο εκείνο παρενέβη στη συζήτηση ο διευθυντής του Φορέα κ. Ραυτόπουλος δηλώνοντας ότι η προτεινόμενη οικονομική συμμετοχή του Επιμελητηρίου είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του. Όμως, η παρέμβαση αυτή δεν κατέστη δυνατόν να μεταβάλλει την αρχικώς διατυπωθείσα θέση των παρατάξεων Τριανταφυλλόπουλου και Κρίκη.

Τελικά η πρόταση για διοργάνωση του Φεστιβάλ υπερψηφίστηκε από τις παρατάξεις Μαρλαφέκα, Τηλιγάδα και Ρώρου αλλά οι επιμελητηριακοί σύμβουλοι των παρατάξεων Κρίκη και Τριανταφυλλόπουλου ψήφισαν «παρών» ή απήχαν.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας κατηγόρησε τις δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης ότι επιχειρούν «να ρίξουν την μπάλα έξω από το γήπεδο, προτάσσοντας διαδικαστικά ζητήματα για να ακυρώσουν την ουσία», ενώ οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν το προεδρείο του Επιμελητηρίου ότι «δεν εισηγήθηκε το θέμα με τους τύπους και τους κανόνες που επιβάλλει η Επιμελητηριακή λειτουργία».

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο εκπρόσωπος του Achaia taste απέσυρε την πρότασή του για οργάνωση του Achaia Fest ξεκαθαρίζοντας ότι «προσπάθειες σαν το Achaia Fest απαιτούν την σύμπνοια και ουσιαστική συνεργασία όλων των Επιμελητηριακών και τοπικών δυνάμεων. Από τη στιγμή που το αρραγές μέτωπο που διαμορφώθηκε το 2017, φέτος διασπάται, δεν είμαστε διατεθειμένοι να εμπλακούμε σε πολιτικές και παραταξιακές αντιπαραθέσεις, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος να επηρεαστεί η επιτυχία της προσπάθειας».

Οι επισκέπτες του περσινού Achaia Fest, που διοργανώθηκε στο Νότιο Πάρκο από 15 έως 18 Ιουνίου, είχαν ξεπεράσει τις 50.000, ενώ συμμετείχαν περισσότερες από 100 Αχαϊκές Επιχειρήσεις, Φορείς και Σύλλογοι η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έπλεξε διθυράμβους για τη διοργάνωση που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.

 

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για