ΠΑΤΡΑ: Ετοιμοι για «εμφύλιο» με φόντο τους μετανάστες!

Ετοιμοι να αντιδράσουν και μάλιστα δυναμικά δηλώνουν κοινωνικές ομάδες της Πάτρας σε περίπτωση που αποφασισθεί από την Αστυνομία η βίαιη απομάκρυνση των μεταναστών από τα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια Λαδόπουλου και ΑΒΕΞ και η «προώθησή» τους σε άλλον χώρο.

Όμως το καθεστώς που διέπει τους δύο χώρους είναι διαφορετικό. Στην μεν ΑΒΕΞ θα πρέπει η εταιρεία ή η Τράπεζα που διαχειρίζεται το χώρο να δώσει την σχετική άδεια, στον δε Λαδόπουλο, θα πρέπει να επιτρέψει την είσοδο της Αστυνομίας ο Δήμος, κάτι που σίγουρα δεν θα το πράξει. Εκτός και αν υπάρξει Εισαγγελική εντολή για «εισβολή» σε ιδιωτικό Δημοτικό χώρο, κάτι το οποίο όμως θα προκαλέσει «αναταράξεις» στην τοπική «ισορροπία»!

Αύριο Σάββατο πραγματοποιείται συλλαλητήριο υπέρ των μεταναστών και μάλιστα με συμμετοχή και των ιδίων. Η πορεία θα ξεκινήσει από την Πλατεία Γεωργίου. Ωστόσο άλλες ομάδες κάνουν ήδη συνελεύσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης πιθανής «σκούπας» στα εργοστάσια.

Να αναφέρουμε πως όλα δείχνουν πως μετά την σύσκεψη που έγινε στο Νότιο Διαμέρισμα με συμμετοχή εκπροσώπων Αρχών και Φορέων της Πάτρας,  η δρομολογούμενη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος της Πάτρας κινείται στην γραμμή Κοντοέ. Ο Πρόεδρος του ΟΛΠΑ έχει δηλώσει πως η μόνη λύση ώστε να επανέλθει η ισορροπία στο λιμάνι και να ζουν αυτοί οι άνθρωποι κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες είναι η απομάκρυνσή τους από τους συγκεκριμένους χώρους που έχουν καταντήσει «εστίες μόλυνσης»!

Φαίνεται ότι αυτή η λύση έχει δρομολογηθεί από τις αρχές, κάτι που βαίνει προς σχεδιασμό και εκτέλεση μετά και την αυτοψία που έκανε η εξειδικευμένη επιθεωρήτρια της ΕΛΑΣ που ήρθε στην Πάτρα την ίδια ημέρα κατά την οποία θα γινόταν στο νότιο διαμέρισμα συγκέντρωση φορέων και πολιτών, κατά την οποία θα ετίθετο επιτακτικά το αίτημα «να γίνει κάτι» για το ζήτημα.  Τι θα γίνουν οι μετανάστες; Αδιευκρίνιστο. Ακούστηκε η ιδέα ενός «ανοιχτού κέντρου φιλοξενίας», κάπου μακρύτερα ή στα γνωστά σημεία που αξιοποιούνται για τέτοιο λόγο. Μέχρι και η λύση της «Κορίνθου» ακούστηκε, όμως μάλλον ούτε αυτό θα ισχύσει. Από την πλευρά τους οι ομάδες που συμπαρίστανται στους μετανάστες τονίζουν πως το ζητημα είναι πολιτικό και υπενθυμίζουν πως η συντριπτική τους πλειοψηφία διαθέτουν προσωρινά έγγραφα παραμονής στη χώρα.

Ταυτόχρονα, ο ΟΛΠΑ σχεδιάζει άλλη μια ενίσχυση αμυντικού χαρακτήρα, με τη μορφή περαιτέρω ενίσχυσης της ζώνης ISPS.

 

Στην σύσκεψη

Στην σύσκεψη που έγινε προ ημερών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ριζούλης, τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει απάντηση στο πρόβλημα τις επόμενες ημέρες μέσω του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα αλλά και του Υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει παρέμβαση στο χώρο των πρώην βιομηχανοστασίων σε ΑΒΕΞ και Λαδόπουλο όπου σήμερα λειτουργεί ένας άτυπος καταυλισμός.

Τις σχετικές συζητήσεις επιβεβαίωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Αλεξόπουλος επισημαίνοντας ότι ενόψει του καλοκαιριού στην Πάτρα δεν μπορεί να υπάρχουν τριτοκοσμικές εικόνες.

Ο αντιδήμαρχος κ. Μελάς τόνισε την ανάγκη αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες με στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης.

Εκ μέρους των κατοίκων, συμμετείχαν οι Σύλλογοι Κρύας Ιτεών Πατρών, Λεύκας, Νεάπολης, Γλαύκου, Ιτεών, Τέρψης και Παραλίας, οι οποίοι μετέφεραν το κλίμα δυσαρέσκειας που επικρατεί στις συνοικίες για την σημερινή κατάσταση.

Τα «γκέτο»

Στα δύο «γκέτο»  των παλιών εργοστασίων η μέρα κυλά αργά και βασανιστικά. Τα δύο εγκαταλελειμμένα εργοστάσια του Λαδόπουλου και της ΑΒΕΞ, είναι γεμάτα σκηνές, αυτοσχέδιες κουζίνες και βουνά από σκουπίδια. Για καθαρό νερό υπάρχουν δυο βρύσες και για συνθήκες υγιεινής ούτε κουβέντα.

Ο διακινητές τους ζουν και αυτοί εκεί, απομονωνόμενοι συνήθως, πουλούν νταηλίκι και κρατούν αποστάσεις από τα μέσα ενημέρωσης που συχνά επισκέπτονται τους χώρους.

O εγκλωβισμός των μεταναστών αναπόφευκτα προκαλεί εντάσεις και συμπλοκές. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στα παλιά εργοστάσια έχουν την προσωρινή άδεια που πήραν όταν έφτασαν σε κάποιο νησί. Άλλοι δεν έχουν καθόλου χαρτιά και πολλοί αν και έχουν, δεν τα παρουσιάζουν όταν συλληφθούν φοβούμενοι την απέλαση.

Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός είναι ανήλικοι, οι οποίοι δεν έχουν καμία πληροφόρηση ότι γι αυτούς προβλέπεται ειδική φιλοξενία από το ελληνικό κράτος και βοήθειά για την επανασύνδεση με την οικογένειά τους. Οι περισσότεροι από αυτούς πιέζονται από τις οικογένειές τους να φτάσουν όσο το δυνατό γρηγορότερα σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα ώστε να πάρουν άσυλο και σιγά σιγά να τραβήξουν κοντά τους και την υπόλοιπη οικογένεια.

Όπως λένε οι μετανάστες, οι διακινητές στον καταυλισμό έχουν ταρίφα ανάλογα με την εθνικότητα. Συνήθως για τους Πακιστανούς είναι 2000 ευρώ και για τους Αφγανούς 1000 ευρώ. Οι τιμές αυτές ισχύουν αν τα χρήματα μπουν μπλοκαρισμένα σε ένα λογαριασμό. Για μετρητά οι τιμές παίζουν από 300 έως 500 ευρώ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για