ΠΑΤΡΑ: «Πράσινο φως» από τον Βίτσα για «σκούπα» στους μετανάστες ΑΒΕΞ – Λαδόπουλου – Τι απαντά στον Παπαθεοδώρου

Στις ερωτήσεις που επανειλημμένα είχα θέσει στον προκάτοχό του κ. Μουζάλα, απάντησε σήμερα ο Υπουργός κ. Βίτσας, μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Συγκεκριμένα τόνιζα στην ερώτησή μου ότι κατά την τελευταία επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στην Πάτρα, οι Κυβερνητικοί παράγοντες φρόντισαν να κρύψουν τους μετανάστες. Συχνά όμως, το λιμάνι της Πάτρας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης μεταξύ μεταναστών και αστυνομικών-λιμενικών, με τους πρώτους να πετούν πέτρες κατά των δεύτερων καθώς και σε αυτοκίνητα και φορτηγά.

Η αφορμή των πιο πρόσφατων φαίνεται πως ήταν ο τραυματισμός ενός μετανάστη, στην προσπάθειά του να διαφύγει προς την Ιταλία σε κρύπτη φορτηγού. Από τα επεισόδια, προκλήθηκαν μεγάλες και εκτεταμένες ζημιές εντός του λιμένα Πάτρας.

Με την υπ’ αριθμ. 951/30-1-2018 επίκαιρη ερώτησή μου προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, επισήμανα την προσπάθεια εκατοντάδων αντικανονικών μεταναστών να περάσουν παράνομα από τα σύνορα και τόνισα την όξυνση των προβλημάτων ασφαλείας για τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες στο λιμάνι, αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής. Ειδικότερα ρωτούσα τον κ. Υπουργό

1) Πως σκοπεύει να εγγυηθεί την ασφάλεια των μεταναστών, των αστυνομικών και των λιμενικών;

2)Τι προτίθεται να κάνει σχετικά με την μετεγκατάσταση των αντικανονικών μεταναστών σε δομές φιλοξενίας;

 

Από τις απαντήσεις του μπορούμε να εξάγουμε τα παρακάτω στοιχεία:

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής κ. Βίτσας αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα τόσο συνθηκών διαβίωσης σε αυτούς τους δύο άτυπους καταυλισμούς, όσο και ασφάλειας για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τους εργαζόμενους στη λιμενική ζώνη.

Απάντησε ότι, παρά την αμφισβήτηση εκ μέρους μου, υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο ήπιας απομάκρυνσης των αντικανονικών μεταναστών από τους άτυπους καταυλισμούς, χωρίς κατασταλτικά μέσα. Αυτό όμως δεν το παρουσίασε, παρά μόνο σε γενικές γραμμές. Ειδικότερα, δήλωσε ότι δεν θα δημιουργηθεί κέντρο φιλοξενίας στην Αχαΐα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν διαμερίσματα και άλλοι χώροι για την οργανωμένη διαμονή των μεταναστών. Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού, η μετεγκατάσταση του μεγαλύτερου αριθμού μεταναστών θα γίνει σε υπάρχουσες δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Αναγνώρισε, τέλος, ότι η δράση των οργανωμένων ομάδων που εκμεταλλεύονται τους αντικανονικούς μετανάστες στα δύο παλαιά εργοστάσια πρέπει να αντιμετωπισθεί από την αστυνομία, όπως και τα περιστατικά εγκληματικότητας στην πέριξ του λιμανιού περιοχή.

Από τις απαντήσεις του Υπουργού κρατάμε δύο στοιχεία. Ότι επιτέλους μετά από 2,5 χρόνια το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θεωρεί ότι είναι αρμόδιο να διαχειριστεί την οξυμένη πια κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους δύο άτυπους καταυλισμούς στην Πάτρα.

Δεύτερον υποστηρίζει ότι έχει σχέδιο εκκένωσης αυτών των καταυλισμών και μετεγκατάστασης των μεταναστών σε οργανωμένες δομές εκτός Αχαΐας. Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο σχεδιασμός έχει αργήσει πολλούς μήνες, ενώ τα προβλήματα στην περιοχή οξύνονται καθημερινά.

Τονίζω και πάλι ότι είναι ακριβώς αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση, ως και ανυπαρξία πολιτικής, τα τελευταία 2,5 χρόνια που έφεραν την κατάσταση στην περιοχή του Λιμανιού και του νότιου τομέα της Πάτρας σε αυτό το σημείο ανασφάλειας και εγκατάλειψης. Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά είναι δέσμια των δικών της λανθασμένων πολιτικών και οι κάτοικοι όμηροι των συνεπειών τους. Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση προφανώς θα αυξάνει τον κίνδυνο ανεξέλεγκτων καταστάσεων.

Όπως κάναμε όλο αυτό το διάστημα θα παρεμβαίνουμε συνεχώς για την επίλυση των προβλημάτων.

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για