ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Ισραήλ στέλνει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Αδραβίδα

Το Ισραήλ στέλνει μαχητικά αεροσκάφη F-16 τα οποία θα αναπτυχθούν σε  ελληνικά αεροδρόμια .

Η αποστολή γίνεται στο πλαίσιο της μεγάλης  αεροπορικής άσκησης “Ηνίοχος 2018”, αλλά  σκοπεύουν να μείνουν περισσότερες ημέρες λόγο της κρίσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Ο αριθμός των ισραηλινών F-16Ι που θα έρθουν δεν θα ξεπεράσει τα 8 μαχητικά.

Tα ισραηλινά μαχητικά θα συνοδεύονται από μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 ενώ θα ανεφοδιαστούν στο σκέλος της αποστολής τους από το Ισραήλ προς την Ελλάδα, δύο φορές από αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού. Θεωρείται ιδιαίτερη πιθανή και η παρουσία αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου.

Θα επιχειρήσουν με τα ελληνικά μαχητικά σε αποστολές προσβολής στόχων εδάφους και αποστολές αέρος-αέρος.

Η αλλαγή στον προγραμματισμό των Ισραηλινών έγινε εκτάκτως λόγω της κρίσης και τα μαχητικά θα έρθουν την δεύτερη εβδομάδα του «Ηνίοχου», την Δευτέρα 12/03.

Το Ισραήλ εφέτος δεν επρόκειτο να συμμετάσχει στην άσκηση.

Αν και ο “Ηνίοχος” είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένος , το Ισραήλ που συμμετείχε κάθε χρόνο στην άσκηση τον τελευταίο καιρό, είχε ενημερώσει ότι η ισραηλινή Αεροπορία λόγω έντασης στην Μέση Ανατολή και της υψηλής ετοιμότητας που έχει δεν θα συμμετείχε στην άσκηση.

Μην ξεχνάμε ότι η ΙΑF βιώνει και την πρώτη κατάρριψη μαχητικού της εδώ και δεκαετίες, όταν έναν F-16Ι επλήγη από ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικό βλήμα κι ενώ εκτελούσε αποστολή προσβολής ιρακινών στόχων στο εσωτερικό της Συρίας.

Η συμφωνία κλείστηκε κατά την αποστολή του Ελλην. υπουργού Εθνικής Άμυνας Π.Καμμένου την περασμένη βδομάδα, στο Ισραήλ που ζητήθηκε από τον Ισραηλινό ομόλογό του Α.Λίμπερμαν έμπρακτη στήριξη στην κρίση με τη Τουρκία.

 

 

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για