ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΟ ΤΑΦΟ εις ένδειξη διαμαρτυρίας!…

Εξαετίας μιας απρόσμενης απόφασης του κράτους του Ισραήλ να φορολογήσει την περιουσία των τοπικών εκκλησιών, την Κυριακή οι Έλληνες ορθόδοξοί, οι Ρωμαιοκαθολικοί και οι Αρμένιοι, πήραν μια σπάνια απόφαση, να κλείσουν τον Πανάγιο τάφο και τα προσκυνήματα ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Όλα  αυτά έγιναν ενόψει της προσέλευσής χιλιάδων προσκυνητών, που κατακλύζουν την Ιερουσαλήμ τέτοια εποχή λόγο του καθολικού Πάσχα.

Αφού οι εκκλησίες έλαβαν θετική απάντηση από το γραφείο του υπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. ο Ρωμαιοκαθολικός, ο Ελληνικός Ορθόδοξος και ο Αρμένιος κλήρος ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι η εκκλησία θα ξανανοίξει το επόμενο πρωί.

Πριν ξημερώσει  η Τετάρτη, ο Wajeeh Nusseibeh, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το κλείδωμα και το ξεκλείδωμα της εκκλησίας, ανέβηκε σε μια σκάλα και γύρισε το κλειδί για να ανοίξει την κύρια ξύλινη πόρτα.

ο Νετανιάχου δήλωσε ότι:

Μια ισραηλινή επιτροπή θα διαπραγματευτεί με εκπροσώπους των εκκλησιών για να προσπαθήσει να επιλύσει τη διαμάχη που έχει προκήψει για το σχέδιο φορολόγησης των εμπορικών ακινήτων που ανήκουν στην εκκλησία της Ιερουσαλήμ

Οι ηγέτες των Εκκλησιών, σε κοινή τους δήλωση, χαιρέτισαν τον διάλογο.

«Μετά την εποικοδομητική παρέμβαση του πρωθυπουργού, οι εκκλησίες  επιθυμούν να να έρθουν σε επαφή με τον υπουργό Χανέγκπι και όλους όσους αγαπούν την Ιερουσαλήμ για να διασφαλίσουν ότι η ιερή πόλη, όπου οι χριστιανοί συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις, παραμένει ένα μέρος όπου οι τρεις μονοθεϊστικοί θρησκείες (Ιουδαϊσμός, Ισλάμ και Χριστιανισμός) μπορούν να ζουν και να ευδοκιμούν μαζί ».

Ο Δήμος της Ιερουσαλήμ, δήλωσε μετά την παρέμβαση του Νετανιάχου, ότι θα αναστείλει τις ενέργειες είσπραξης φόρων που είχε προχωρήσει κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Ο δήμαρχος Nir Barkat είπε ότι οι εκκλησίες οφείλουν στην πόλη πάνω από 180 εκατομμύρια δολάρια φόρο ακίνητης περιουσίας από τις εμπορικές τους εκμεταλλεύσεις, προσθέτοντας ότι τα «σπίτια λατρείας» θα παραμείνουν απαλλαγμένα.

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αναθεώρηση του φορολογικού σχεδίου, θα ανασταλούν επίσης και οι εργασίες σχετικά με την προώθηση καινούριας νομοθεσίας που θα επέτρεπε στο Ισραήλ να απαλλοτριώσει γη στην Ιερουσαλήμ, που οι ναοί έχουν πουλήσει σε ιδιωτικές εταιρείες ακινήτων τα τελευταία χρόνια. Οι τρις εκκλησίες είναι οι μεγαλύτεροι  γαιοκτήμονες της Ιερουσαλήμ. Ένας τέτοιος νόμος θα καθιστούσε πιο δύσκολο για αυτές να βρουν αγοραστές για τις πωλήσεις γης, προκειμένου να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες των θρησκευτικών ιδρυμάτων τους.

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για