ΕΚΤΑΚΤΟ: Κατάρριψη ισραηλινού F-16 από την Συρία – Στα χέρια του Τελ Αβίβ ιρανικό drone

Ένα ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος F-16 συνετρίβη στο έδαφος του Ισραήλ και συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Harduf​ όταν η Συρία απάντησε με αντιαεροπορικά πυρά σε μια ισραηλινή επιχείρηση που στόχευε ιρανικά συστήματα έλεγχου στην Συρία.

«Ένα F-16 συνετρίβη στο Ισραήλ, οι χείριστες είναι σώοι», ανάφερε ο Jonathan Conricus, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στον λογαριασμό του στο Twitter.

Το περιστατικό συνέβη αφού οι ισραηλινές ΕΔ κατέρριψαν ένα ιρανικό UAV που πέρασε από το έδαφος της Συρίας στο Ισραήλ. Σε αντίποινα οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ιρανικές θέσεις στην Συρία με την Δαμασκό ν’ απαντά με αντιαεροπορικά πυρά.

Χαρακτήρισε μάλιστα την ισραηλινή επιχείρηση ως «μια χειρουργική επέμβαση βαθιά στη Συρία».

Σειρήνες κόκκινου συναγερμού σήμαναν σε πολλές περιοχές κατά μήκος του βόρειου Ισραήλ, αρχικά στην πόλη Beit She’an και αργότερα στις γύρω περιοχές και στα υψίπεδα του Γκολάν.

Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στην Haaretz ότι άκουσαν πολλές εκρήξεις και ανέφεραν έντονη εναέρια δραστηριότητα στην περιοχή κοντά στα σύνορα Ιορδανίας και Συρίας.

Αργότερα οι ισραηλινές ΕΔ ανακοίνωσαν ότι τα αεροπλάνα τους έπληξαν 12 στόχους και 3 αντιαεροπορικές συστοιχίες και τέσσερις ιρανικούς στόχους. Μάλιστα προσέθεσαν ότι ο πιλότος του ισραηλινού F-16 που καταρρίφθηκε από την Δαμασκό κατάφερε να εκτοξευθεί. Είναι βαριά τραυματισμένος και νοσηλεύεται αυτήν την στιγμή με την οικογένειά του να έχει ειδοποιηθεί.

Η Συρία διαμαρτυρήθηκε επανειλημμένα για τις επιθέσεις του Ισραήλ σε στόχους εντός της Συρίας. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε στρατιωτικούς στόχους κοντά στη Δαμασκό από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου, ενώ ο συριακός στρατός ισχυρίστηκε ότι κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος των ισραηλινών ρουκετών.

Τον Ιανουάριο, το Ισραήλ ξεκίνησε τρεις επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους στη Συρία, χρησιμοποιώντας μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους εδάφους-εδάφους. Τότε, η Δαμασκός ισχυρίστηκε ότι κατέστρεψε ένα ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος και έναν πύραυλο.

Κατάρριψη ιρανικού drone

Το Ισραήλ κατέρριψε σήμερα ένα ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από τη Συρία ενώ έπληξε επίσης, ως αντίποινα, ιρανικούς στόχους στη Συρία, ανακοινώθηκε από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

«Ένα μαχητικό ελικόπτερο αναχαίτισε με επιτυχία ένα ιρανικό UAV που είχε απογειωθεί από τη Συρία και διεισδύσει στο Ισραήλ. Το αεροσκάφος εντοπίσθηκε εγκαίρως από τα Συστήματα Αεροπορικής Άμυνας και βρισκόταν υπό παρακολούθηση μέχρι την αναχαίτισή του», αναφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

«Σε απάντηση, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ) έπληξαν ιρανικούς στόχους στη Συρία», προστίθεται στην ανακοίνωση χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για