Δεκαεννέα παραλίες χάνουν τη Γαλάζια Σημαία τους- Ανάμεσα τους ο Μύρτος στην Κεφαλονιάς και ο Λαγανάς Ζακύνθου

Αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι αφαιρέθηκαν Γαλάζιες Σημαίες από 19 Ελληνικές ακτές καθώς διαπιστώθηκε μετά από ελέγχους που έγιναν ότι δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του προγράμματος ενώ την ίδια στιγμή στις περισσότερες από αυτές τις ακτές τα νερά κολύμβησης θεωρούνται και παραμένουν «εξαιρετικής» ποιότητας.

Εντύπωση μάλιστα προξενεί το γεγονός ότι ανάμεσα στις 19 παραλίες που αποσύρθηκαν και αφαιρέθηκαν από τον κατάλογο των βραβευμένων με την ένδειξη της Γαλάζιας Σημαίας ακτών, είναι και ο περίφημος Μύρτος της Κεφαλονιάς, μία από τις ωραιότερες και άγριας ομορφιάς παραλία, διάσημη στα πέρατα του κόσμου αλλά και παραλίες της Ζακύνθου όπως ο επίσης πολύ διάσημος Λαγανάς με τα ρηχά νερά και την αμμώδη παραλία, το Αργάσι, κ.α.

Δεκαεννέα λοιπόν βραβευμένες από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία» τέθηκαν εκτός του εθνικού και διεθνή καταλόγου του 2017 και έχασαν το βραβείο και διάκριση τους επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις.

Όπως ανακοινώθηκε, οι αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις στις παραλίες αυτές, διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν σε παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, στην καθαριότητα, στην ορθή πληροφόρηση, στην ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και σε δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου.

Τα μέλη της εθνικής επιτροπής κρίσεων καθώς και η συντονιστική επιτροπή του προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού.

Οι συνολικά 19 ακτές, οι οποίες χάνουν για το 2017 τη Γαλάζια Σημαία είναι οι εξής:
– Ακτή Αγιόκαμπος/Golden Beach, Δήμος Αγιάς, Λάρισα
– Ακτή Ελάνη/Elani Bay, Elani Bay Resort, Δήμος Κασσάνδρας, Χαλκιδική
– Ακτή Ποταμός Α, Δήμος Χερσονήσου, Ηράκλειο
– Ακτή Βουρλιά, Δήμος Σητείας, Λασίθι
– Ακτή Ν. Μεσάγγαλα 3, Δήμος Τεμπών, Λάρισα
– Ακτή Βλυχάδα, Δήμος Λοκρών, Φθιώτιδα
– Ακτή Ιεραπέτρα ΙΙ, Δήμος Ιεράπετρας, Λασίθι
– Ακτή Βούλισμα, Δήμος Αγ. Νικολάου, Λασίθι
– Ακτή Αγ. Τριάδα, Δήμος Θερμαϊκού, Θεσσαλονίκη
– Ακτή Μύρτος, Δήμος Κεφαλονιάς, Κεφαλληνία
– Ακτή Αργάσι/Χρυσή Ακτή, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος
– Ακτή Λαγανάς/Κεντρική, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος
– Ακτή Λαγανάς/Αη Σώστης 2/Λιμανάκι, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος
– Ακτή Λαγανάς/Zante, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος
– Ακτή Μπανάνα, Δήμος Ζακύνθου, Ζάκυνθος
– Ακτή Αγία Μαρίνα, Δήμος Αίγινας, Αττική
– Ακτή Καμάρι 1, Δήμος Θήρας, Κυκλάδες
– Ακτή Καμάρι 2, Δήμος Θήρας, Κυκλάδες
– Ακτή Αγ. Γεώργιος, Δήμος Θήρας, Κυκλάδες.

Η υπεύθυνη προγράμματος για τις Γαλάζιες Σημαίες, Δαρεία Βουρδουμπά, μιλώντας στο Αθηναικό Πρακτορείο ειδήσεων τόνισε πως παρά το γεγονός ότι τα νερά στις ακτές αυτές χαρακτηρίζονται ποιοτικώς εξαιρετικά, οι αξιολογητές κατά την διάρκεια απροειδοποίητων επισκέψεών τους διαπίστωσαν θέματα, που άπτονται των προϋποθέσεων και αφορούν μεταξύ άλλων, στην καθαριότητα ή την ασφάλεια των λουομένων».

Επίσης η κ. Βουρδουμπά πρόσθεσε ότι «οι ακτές δεν έχουν δικαίωμα υποβολής απόκτησης για Γαλάζια Σημαία το έτος 2018 εκτός φυσικά από περιπτώσεις όπως για παράδειγμα θέσης ναυαγοσώστη, που ενώ είχαν γίνει οι διαδικασίες, υπήρξαν εμπόδια που ως αποτέλεσμα είχαν την έλλειψη των συγκεκριμένων αναγκαίων ατόμων που είναι αναγκαία για την ασφάλεια των λουομένων.

Τέτοιες περιπτώσεις θα εξετασθούν από την επιτροπή. Στις περιπτώσεις όμως που δεν τηρήθηκαν αυστηρά οι προϋποθέσεις και οι όροι δυστυχώς για την επόμενη χρονιά χάνεται το δικαίωμα υποβολής αίτησης».

Το μόνο παρήγορο στοιχείο είναι ότι βρισκόμαστε στο τέλος της φετινής καλοκαιρινής σαιζόν, ωστόσο η απόφαση αποτελεί «καμπανάκι» για τις επόμενες χρονιές, με τους Δήμους, ιδιώτες και άλλους υπεύθυνους στις ακτές αυτές να πρέπει να βελτιώσουν τις ελλείψεις και να βρουν λύσεις σε βασικά θέματα όπως η ασφάλεια και ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον και κάλλος.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για