Ανέπαφες συναλλαγές με τσιπάκι, προσφέρει το νέο σύστημα της εθνικής τράπεζας .. έρχονται όμως και άλλα!!

Κάποτε ακούγαμε για ηλεκτρονικό χρήμα και τσιπάκια στο χέρι. Ποτέ όμως δεν περιμέναμε  το μέλλον να είναι τόσο κοντά. Η Οικονομική κρίση στην Ελλάδα άνοιξε τις πύλες για έναν ποιο στενό οικονομικό έλεγχο και όλες οι συναλλαγές πλέον περνάνε από τις τράπεζες. Όλα πλέον ελέγχονται, ότι περνάει από ένα POS (Point of Sale) καταγράφεται στα έσοδα η έξοδα του εκάστοτε πολίτη και διασταυρώνεται ηλεκτρονικά. Η Εθνική τράπεζα λανσάρει τον τελευταίο καιρό το νέο «αθώο» προϊόν της i-bank payband Visa. Οι τράπεζες γνωρίζουν ότι εύκολες και γρήγορες συναλλαγές μεταφράζεται σε γρήγορη σπατάλη χρήματος και περισσότερα έσοδα γι’ αυτές και βέβαια περισσότερος έλεγχος.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που οικειοθελώς, έχουν εμφυτέψει στο δεξί τους χέρι τσιπάκι RFID, με το οποίο μπορούν και κάνουν ανέπαφες συναλλαγές, ακόμα και με ψηφιακό νόμισμα Bitcoins.  Παρακάτω σε ένα ρεπορτάζ της Deutsche Welle,  ένας tech enthusiast κάνει επίδειξη του  καινούριου νομίσματος bitcoin αγοράζοντας ένα red bull από ένα μηχάνημα αυτόματης συναλλαγής, με το εμφυτευμένο τσιπάκι που έχει στο χέρι.

Ήδη πολλές εταιρίες όπως και η Σουηδική Epicenter,  υποχρεώνουν τους υπάλληλους να εμφυτεύουν τσιπακια, να κάνουν τις συναλλαγές τους με αυτά, να μπορούν να κινούνται στο κτήριο και να κάνουν χρήση των ηλεκτρικών συσκευών όπως εκτυπωτές, υπολογιστές κτλπ. Οι Υπεύθυνοι των εταιρειών αναφέρουν ότι όλα αυτά γίνονται προς όφελος των υπαλλήλων και για περισσότερη ευκολία. Όλα αυτά όμως διεγείρουν ζητήματα ασφαλείας των προσωπικών δεδομένων και φυσικά την εξάρτηση από ένα παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης των καταναλωτών  και της ίδια της ζωής των ανθρώπων . Το μέλλον όμως μας επιφυλάσσει πολλά. Δεν είναι μακριά η εποχή που οι συναλλαγές θα γίνονται εξ επαφής και θα είναι υποχρεωτικές για όλους. Όπως μια ωραία ημέρα οι επαγγελματίες  ξύπνησαν και διάβασαν την υπουργική απόφαση  που τους υποχρεώνει να διαθέτουν POS , έτσι μια ημέρα κάποιος θα διατάξει να φέρουν όλοι από ένα RFID τσιπακι στο χεράκι τους και να καταργηθούν πάσης φύσεως κάρτες και να γίνει η ζωή μας «ποιο εύκολη» .

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για