Φάρμα Τζουραμάνη το πρωί, Λογοθεραπεία Τζουραμάνης το απόγευμα!

Φίλοι με ρωτούν ¨πως τα προλαβαίνω όλα;¨ Η απάντηση είναι εύκολη… Φάρμα Τζουραμάνη το πρωί, Λογοθεραπεία Τζουραμάνης το απόγευμα!

Ονομάζομαι Μιχάλης Τζουραμάνης και είμαι λογοθεραπευτής.  Από παιδί είχαμε με τον παππού μου πρόβατα και μελίσσια απ’ τον προπαππού μου ώστε να εξασφαλίζουμε το κρέας, γάλα και μέλι κατά περιόδους στην φάρμα σταβλίζονταν κι άλλα ζώα. Μερικά χρόνια αργότερα άρχισα να αναζητώ καθαρόαιμα ζώα υψηλών αποδόσεων και δοκίμασα την βιολογική μελισσοκομία με μεθόδους κινέζων μελισσοκόμων.

Εκτρέφω καθαρόαιμα σκυλιά από το 1997, έχοντας καταφέρει να αναδείξω πρωταθλητές μορφολογίας, ενώ ορισμένα σκυλιά εκτροφής μου, σε χέρια φίλων κέρδισαν διακρίσεις όπως: Καλύτερη Σκύλα Ελληνικής Εκτροφής 2016 σε έκθεση ράτσας, Αναπληρωματική Πρωταθλήτρια Έκθεσης Ετροφής, Διεθνής Πρωταθλήτρια 2016.
Ασχολήθηκα με την ιππασία παίρνοντας την άδεια ικανότητας αθλητού το 1998.  Έκτοτε δούλευα σε κατασκηνώσεις μερικές σεζόν, όπου εκπαίδευα άλογα και δίδασκα σε νέους τα μυστικά της ιππασίας!

Μερικά χρόνια τώρα ασχολούμε εκτός από την Θεραπευτική Ιππασία -στα παιδιά που με εμπιστεύονται-, με την επιλεκτική εκτροφή ζώων!

Για τον χώρο μου επέλεξα την Βρετανική Κοντότριχη γάτα για 3 λόγους.  Δεν μαδάνε, είναι παιχνιδιάρες και είναι μια εκτροφή που έγινε βασισμένη σε κεραμιδόγατες με καταπληκτικά δείγματα για την ράτσα της Βρετανικής Κοντρότριχης.  Στο λογοθεραπευτήριο έχω μερικές βρετανικές γάτες όπως η Lara που κατέκτησε τον τίτλο Best in Show 2 φορές σε Εκθέσεις Μορφολογίας! Τα παιδιά που ήρθαν αυτές τις ημέρες ξετρελάθηκαν όταν είδαν την γέννα με τα ιδιαίτερα μπλε βρετανικά κοντότριχα γατάκια. Ο πατέρας των μωρών έχει έρθει απ’ την Ρωσία και είναι ένας εξαίρετος για την ράτσα του γάτος 6,800 κιλά, τα παιδιά του νομίζω θα του μοιάσουν.  Εδώ θα προσθέσω πως όλα σχεδόν τα παιδιά, έχουν δει στην εκκολαπτική μηχανή πως απ’ το αβγό βγαίνουν κοτοπουλάκια μαύρα, μπλε και κίτρινα.  Τα μεγαλύτερα παιδιά που λογοθεραπεύω ξεχωρίζουν και τις ράτσες από τους νεοσσούς!

Στην φάρμα χρησιμοποιώ και εκθρέφω επίσης βέλγικα ποιμενικά Μαλινουά, ίσως τα πιο ικανά ζώα αφού σε αγώνες εργασίας και στα σώματα ασφαλείας διαπρέπουν. Μια εξαίρετη γερμανική ποιμενική σκύλα (λυκόσκυλο) με σωματότυπο που θυμίζει αρσενικό κι έναν σκληρότριχο Τζακ Ράσελ που δεν σταματάει να ακολουθεί τα άλογα στις πορείες που κάνουμε.

ΚΟΤΕΣ από διάφορες ράτσες: Νανάκια Rosecomb με μέγεθος όσο το ποτήρι νερού και το χαρακτηριστικό σαρκώδες λειρί που μοιάζει με κεντρί! Νανάκια Ιαπωνικά με τόσο κοντό πόδι που αν δεν δείτε να περαπατάνε δεν φαντάζεστε πόσο εντυπωσιακά μπορεί να κινηθεί μια κότα, για τον όγκο τους που δεν ξεπερνά τα 630 γραμμάρια γεννούν σχετικά μεγάλο αβγό.  Κότες Αρουκάνα που γεννούν πράσινα αβγά.  Κότες Μάρανς που γεννούν σκούρα (μοιάζουν σοκολατένια) αβγά.  Τα σπάνια κατάμαυρα πουλιά Σεμάνι, μια ράτσα που εκτός του μαύρου λειριού έχουν και της μαύρης γλώσσας, έχουν μαύρο κρέας που απ’ τους γνώστες θεωρείται γκουρμέ γεύση.  Κότες Μπρες Κουλουάζ με λευκό κρέας χωρίς λίπος εξίσου γευστικό κι εκλεκτό κρέας! Κότες Αστράλοπ μεικτής παραγωγής αβγών και κρέατος.  Τα γαλλικά πουλιά Λα Φλες που έχουν κέρατα στο κεφάλι, ήρεμα ζώα εμφάνισης με καλές αποδόσεις. Τα γιγάντια Τζέρσευ με βάρος που ξεπερνά τα 5,5 κιλά και όγκο ικανό να ξεγελάσει αρκετούς ώστε να τα πιστέψουν πως ζευγάρωσαν με γαλοπούλα.  Τα πουλιά Ασίλ που χρησιμοποιήθηκαν για κοκορομαχίες, αυτά τα πουλιά τα εκτρέφω από το 1994 όταν ένας ινδός εργάτης μου έφερε αβγά παρακαλώντας με να μην χάσω αυτή την ράτσα… Έκτοτε βρήκα και κότες από την Τουρκία και άλλα κράτη με αποτέλεσμα να βγάζω κοτόπουλα με εξαίρετες αναλογίες που δίνω σε φίλους για να «διακοσμούν» τα κοτέτσια τους.  Έχω ακόμα και διακοσμητικά περιστέρια και χήνες που πολύ συχνά δεν προλαβαίνουν να γεννήσουν στην φάρμα μου μιας και αρέσουν τόσο σε επισκέπτες που τα θέλουν στα κοτέτσια τους.

Αίγες: Ζάανεν, ζώα μεικτού τύπου (κρεατοπαραγωγής και γαλακτοπαραγωγής).  Αυτή η ράτσα πρωτοήρθε στην Ελλάδα το 1962 από τους κατά τόπους αγροτικούς συνεταιρισμούς  ώστε να βελτιωθούν τα ντόπια ζώα και να εκτραφεί σε Ελληνικό έδαφος αφού ήταν το πιο ιδανικό ζώο για αυτή την χρήση.  Δυστυχώς όμως όπως με αρκετά είδη έτσι έγινε και με τις ζάνες που μετά από χρόνια χάθηκε η καθαροαιμία τους…  Τα κατσικάκια μου, ήρθαν από την Ολλανδία κι αυτό φαίνεται εύκολα από τις αποδόσεις που έχουν, διότι ουδεμία σχέση έχουν με οποιαδήποτε άλλη ράτσα!  Στην βιβλιογραφία την Ζάανεν την αναφέρουν σαν «μικρή αγελάδα», γιατί έχει γαλακτοπαραγωγή (έως 4,5 λίτρα ημερησίως) καθ’ όλο το έτος!

Άλογα: Τον Brio, έναν ιταλό επιβήτορα πρωταθλητή μορφολογίας στην έκθεση φυλής του στην Νότια Ιταλία. Από 110 άλογα ο Brio πριν έρθει στην Ελλάδα κατέκτησε την 5η θέση εκεί!  Στην Ιταλία 5 από τα παιδιά του απέσπασαν πολύ καλές βαθμολογίες στις εκθέσεις Μορφολογίας.  Ιδανικό άλογο με αρκετό μπρίο για εκμάθηση ιππασίας, Ιπποθεραπείες, εμφανίσεις σε εκδηλώσεις μέχρι και γάμους με έφιππες νύφες…  Γι’ αυτόν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες στο διαδίκτυο και δεν θα αναφέρω κάτι άλλο!  Και Αμερικάνικο άλογο σέλας θηλυκό πουλάρι, το οποίο αναμένουμε να μεγαλώσει όλοι μας ώστε να την απολαύσουμε στους χαρακτηριστικούς βηματισμούς της ράτσας της.  Τα American Saddlebred είναι άλογα που κινούνται με 5 διαφορετικούς ρυθμούς, τα μπροστινά τους πόδια σηκώνονται σχηματίζοντας κατά τον τροχασμό ορθή γωνία, έχοντας σηκωμένη την ουρά τους και το κεφάλι τους με τα μικρά αυτιά τους συνεχώς σε έκταση!  Αυτή η μικρή πετάει δεν πατάει.

Για το τέλος άφησα το καλύτερο, τους Ελληνικούς γίγαντες! Κουνέλια που το βάρος τους φτάνει τα 7-10 κιλά!  Το 1994 έφτασαν στην Πάτρα από τα βαλκάνια τεράστια κουνέλια ράτσας Γίγας Φλάνδρας (με γενεαλογικά έγγραφα και τατουάζ εκτροφείου πρωταθλητών) που ξεπερνούσαν τα 12 κιλά, αυτά όμως ήταν πολύ ευαίσθητα και προέκυψε η ανάγκη να διασταυρωθούν για να αντέξουν στις θερμοκρασίες και να μην πληγώνουν τα πόδια τους από το βάρος στα ειδικά κλουβιά που εκτρέφονταν. Γεννούσαν 1-3 μικρά και πολύ δύσκολα κατάφερναν να τα μεγαλώσουν. Τα ζώα αυτά εκτρέφονταν σε δωμάτιο με κλιματισμό και παρ’ αυτά δεν φάνηκε εύκολο να κρατηθούν καθαρόαιμα και να εκτραφούν εύκολα. Διασταυρώθηκαν με τον Γίγαντα Μπουσκά ώστε να μειωθούν τα κιλά και να αποκτήσουν σκληρά πέλματα και με το κουνέλι πεταλούδα για να έχουν υψηλό δείκτη πολυδυμίας που φτάνει τα 13 κουνέλια σε γέννες.  Μερικά χρόνια προσεκτικών διασταυρώσεων με προσθήκη ντόπιων κουνελιών και παρατήρησης των αποτελεσμάτων της εκτροφής μου ήταν αρκετά για να κατορθώσουν οι Ελληνικοί Γίγαντες να μπουν σε πολλούς στάβλους ανθρώπων που ασχολούνται με την κονικλοτροφία.  Στην Ελλάδα το κρέας του κουνελιού δεν το τρώμε τόσο αν και τα επίπεδα λίπους και χοληστερόλης είναι χαμηλότερα από όλα τα υπόλοιπα είδη κρέατος.

Κατάφεραν να κερδίσουν αρκετούς ανθρώπους που έχουν κουνέλια και να αποκτήσουν θαυμαστές που εκτός του κρέατός τους εντυπωσιάστηκαν απ’ τις αποδόσεις τους κι από τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους.  Φίλοι που έχουν απ’ αυτά με ενημερώνουν πως τον δεύτερο μήνα αποκτούν καθαρό κρέας 2,5 κιλά.

Έφερα κι απ’ την Αυστρία γιγάντια κουνέλια αλλά αυτά απαιτούν διαβίωση ή στο χώμα ή σε κλούβες με ξύλινο δάπεδο, κάτι πολύ χρονοβόρο σχετικά με τον καθαρισμό του.

Επικοινωνήστε μαζί μου αν θέλετε την άποψή μου σχετικά με την επιλογή της ιδανικής ράτσας για τον στάβλο σας.

Μιχάλης Τζουραμάνης

λογοθεραπευτής/ εκτροφέας ζώων

τηλ: 6945225375

 

Στο facebook βρείτε τις σελίδες μου Λογοθεραπεία Τζουραμάνης  και Φάρμα Τζουραμάνη

Φάρμα Τζουραμάνη

Φάρμα Τζουραμάνη

Φάρμα Τζουραμάνη

Φάρμα Τζουραμάνη

Φάρμα Τζουραμάνη

Φάρμα Τζουραμάνη

Φάρμα Τζουραμάνη

Φάρμα Τζουραμάνη

Φάρμα Τζουραμάνη

Φάρμα Τζουραμάνη

Φάρμα Τζουραμάνη

Φάρμα Τζουραμάνη

Φάρμα Τζουραμάνη

Φάρμα Τζουραμάνη

Φάρμα Τζουραμάνη

Φάρμα Τζουραμάνη

Φάρμα Τζουραμάνη

Γράψτε μια απάντηση

Γράψε πρώτος ένα σχόλιο

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για