Χαμός με Survivor στην Καλαμάτα: Πώς ξεφτιλίστηκε το Υπουργείο Πολιτισμού. Τι έκαναν οι παίκτες

Τι συνέβη με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Survivor που γυρίστηκε στην Καλαμάτα;

Με σημερινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που αναφέρονται «σε γυρίσματα της νορβηγικής δήθεν εκδοχής του τηλε-παιχνιδιού Survivor στο ανακαινισμένο στάδιο της αρχαίας Μεσσήνης στην Καλαμάτα».

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, το Νορβηγικό Αθλητικό Παιχνίδι Mesternes Mester (Οι άσσοι των πρωταθλητών) του NRK 1, Κρατικού Ραδιοτηλεοπτικού Δικτύου της Νορβηγίας, είχε επικεφαλής τον ποδηλάτη Dag Erik Pedersen, βραβευμένο το 1992 με το Εθνικό Βραβείο Αγώνα Δρόμου της Νορβηγίας.

«Με την άδεια από την αρμόδια τοπική Εφορία Μεσσηνίας της οποίας προΐσταται η Ευαγγελία Μηλίτση, έκανε γυρίσματα το Survivor τον περασμένο Σεπτέμβριο στο αρχαίο Στάδιο της Μεσσήνης της Καλαμάτας τα οποία διάρκεσαν μια μόνον ημέρα και δεν παρουσίαζαν κίνδυνο καμίας έμμεσης ή άμεσης βλάβης του μνημείου», τονίζει το υπουργείο.

Όπως επισημαίνει, τα γυρίσματα, για ένα από τα δέκα επεισόδια της σειράς, αφορούσαν ένα μόνο αγώνισμα.

Το νορβηγικό κρατικό κανάλι έκανε αίτηση για κινηματογράφηση ενός αγωνίσματος μετ’ εμποδίων στο Στάδιο της αρχαίας Μεσσήνης στην Καλαμάτα στις 28/6/2016, και η απάντηση από την Εφορία δόθηκε στις 22/7/2016.

Όλα τα υπόλοιπα γυρίσματα έγιναν σε φυσικούς χώρους της περιοχής. Επιβλέποντες στα γυρίσματα ήταν οι φύλακες του αρχαιολογικού χώρου που διασφάλισαν ότι όλα έγιναν υπό απόλυτο έλεγχο.

«Για την παραχώρηση του αρχαίου Σταδίου της Μεσσήνης, σύμφωνα με την ειδική εγκύκλιο για την κινηματογράφηση σε αρχαιολογικούς χώρους, δεν απαιτείται σχετική εισήγηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Η Έφορος Ευαγγελία Μηλίτση επισημαίνει ότι πριν μια διετία είχε δοθεί θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ για ένα αίτημα της Σουηδικής Κρατικής Τηλεόρασης με αντίστοιχο «concept».

Οπότε ετούτη τη φορά, με την ευχέρεια που της παρέχει ο νόμος, δεδομένου και του ότι το αρχαίο Στάδιο της Μεσσήνης δεν εντάσσεται στον κατάλογο μνημείων της ΟΥΝΕΣΚΟ, έκρινε ότι μπορούσε ως αρμόδια Έφορος να δώσει τη σχετική άδεια», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το ερώτημα ωστόσο προς το Υπουργείο Πολιτισμού είναι: Πρέπει να προστατεύουμε μόνο μνημεία που είναι ενταγμένα στην ΟΥΝΕΣΚΟ; Η μη ένταξή τους τα κάνει λιγότερο «σημαντικά»; Ποια η υποτιθέμενη προστασία των αρχαίων μας μνημείων σε τέτοιου είδους γελοιότητες, όπως Survivor;

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για