Δ. Ελλάδα: O Μανιάτης στο Λονδίνο με πετρελαικές εταιρείες για τα θαλάσσια οικόπεδα

Κατάκολο: Η κοινοπραξία Energean Oil & Gas ανάδοχος για την εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων

Η κοινοπραξία Energean Oil & Gas/ Trajan Oil & Gas Limited/ Schlumberger προτείνεται από την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΚΑ ως ανάδοχος για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο δυτικό Κατάκολο.

Αφού ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των προσφορών, η επιτροπή υπέβαλε τη σχετική εισήγηση έκανε στον υπουργό Γιάννη Μανιάτη. Σημειώνεται ότι ύστερα από αίτημα του ΥΠΕΚΑ είχε υποβληθεί κοινή προσφορά από τους δύο συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, δηλαδή την Κοινοπραξία που προτείνεται ως ανάδοχος και την GREKOIL ENERGY VENTURES LIMITED, όμως η προσπάθεια δεν καρποφόρησε.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η υπογραφή των συμβάσεων και για τις δύο άλλες περιοχές που είχαν προκηρυχθεί, μαζί με το Κατάκολο, δηλαδή τα Ιωάννινα (ανάδοχος η Κοινοπραξία ENERGEAN OIL AND GAS/ PETRA) και τον Πατραϊκό Κόλπο (ΕΛΠΕ/ EDISON/ PETROCELTIC).

Στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, αναφέρεται ότι η επιτροπή αξιολόηγησης προέβη σε διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους παραχωρησιούχους, με βασική επιδίωξη τη βελτίωση του αρχικά προτεινόμενου προγράμματος εργασιών και στόχο την ολοκληρωμένη έρευνα της περιοχής, την πρόσκτηση νέων αναβαθμισμένων δεδομένων, τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση όλων των δυνατών στόχων ενδιαφέροντος, καθώς και τη βελτίωση όλων των οικονομικών μεγεθών (μίσθωμα ελληνικού δημοσίου, ανταλλάγματα υπογραφής σύμβασης και παραγωγής, ετήσιο καταβαλλόμενο ποσό για εκπαίδευση προσωπικού), πέραν της φορολογίας, που συντελούν στην αύξηση του δημόσιου οφέλους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα στον Πατραϊκό Κόλπο είναι 200 εκατ. βαρέλια, στα Ιωάννινα 50- 80 εκατ. βαρέλια και στο Κατάκολο 3 εκατ. βαρέλια.

Η επίσημη ανακοίνωση

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΕ ΔΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΚΟΛΟ

Με επιτυχία ολοκλήρωσε το έργο της η Επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών για την Έρευνα και Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και στην τρίτη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, εκείνη του Δυτικού Κατακόλου, στο πλαίσιο του γύρου παραχωρήσεων με την διαδικασία της «Ανοικτής Πρόσκλησης» (Open Door), που είχε προκηρύξει το ΥΠΕΚΑ στις 2 Ιανουαρίου 2012.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, για την θαλάσσια περιοχή του Δυτικού Κατακόλου προτείνεται ως ανάδοχος η κοινοπραξία Energean Oil & Gas / Trajan Oil & Gas Limited/ Schlumberger.

Η Επιτροπή, προέβη σε διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους παραχωρησιούχους, με βασική επιδίωξη την βελτίωση του αρχικά προτεινόμενου προγράμματος εργασιών και στόχο την ολοκληρωμένη έρευνα της περιοχής, την πρόσκτηση νέων αναβαθμισμένων δεδομένων, τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση όλων των δυνατών στόχων ενδιαφέροντος, καθώς και τη βελτίωση όλων των οικονομικών μεγεθών (μίσθωμα ελληνικού δημοσίου, ανταλλάγματα υπογραφής σύμβασης και παραγωγής, ετήσιο καταβαλλόμενο ποσό για εκπαίδευση προσωπικού), πέραν της φορολογίας, που συντελούν στην αύξηση του Δημόσιου οφέλους.

Πηγή: ilialive.gr

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για