Πότε πρέπει να επισκεφθώ τον λογοθεραπευτή; 

 

Μια ερώτηση που συχνά ακούμε, είναι η παραπάνω.  Λογοθεραπευτής είναι ο άνθρωπος που θεραπεύει τον Λόγο.  Λόγο εδώ εννοούμε οτιδήποτε σχετίζεται με την ομιλία ή την αντίληψη της.  Υπάρχουν μερικές φορές συγκεκριμένες καταστάσεις που έχουν σαν αποτέλεσμα να αφήνουν αρκετά παιδιά ή ενήλικες στο περιθώριο.  Θα προσπαθήσω να σας περιγράψω αυτές.

 • Καθυστέρηση λόγου ομιλίας.  Ο τρόπος ζωής τα τελευταία χρόνια οδήγησε τους ανθρώπους «κλεισμένους» σε χώρους χωρίς ερεθίσματα μακριά απ’ το φυσικό περιβάλλον.  Αυτό σε συνδιασμό με άλλους παράγοντες έκανε αρκετά παιδιά να μην μιλούν, ενώ καταλαβαίνουν τα πάντα.  Άλλες φορές μιλούν σε μεγαλύτερη ηλικία καθυστερώντας την λεκτική εξέλιξη βάση της ηλικίας τους.
 • Διαδικασίες απλοποίησης.  Τα παιδιά καθώς αρχίζουν να μιλούν πολλές φορές χρησιμοποιούν κανόνες για να απλοποιήσουν πολύπλοκες ή δύσκολες λέξεις. Συχνά ακούμε στατιωτάκι αντί στρατιωτάκι κ.ά.
 • Αρθρωτικά προβλήματα.  Μια ωτίτιδα στην προσχολική ηλικία είναι αρκετά συχνή, όμως αν αυτή συμβεί την περίοδο που το παιδί μαθαίνει να αρθρώνει τον ήχο θ και φ υπάρχει πιθανότητα να μπερδέψει το παιδί αργότερα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ήχους δ και β.  Τα ψ και τα ξ επίσης είναι ήχοι που αρθρώνονται λάθος ακόμα και από ενήλικες.  Σπανιότερα ακούμε σιγματισμό, το σ σαν ζ ή με διαφορετικό τρόπο άρθρωσης.
 • Ρωτακισμός.  Οι περισσότεροι από εμάς ακούσαμε κάποιον που δεν μπορεί να πει τον ήχο ρ.  Είτε το αντικαθιστά με το λ ή το γ.
 • Αναπτυξιακές Γλωσσικές Διαταραχές.  Ειδική Γλωσσική Διαταραχή.  Μπορεί να οφείλονται σε εγκεφαλική βλάβη, σε κάποιο σύνδρομο ή σε πρόβλημα ακοής.
 • Τραυλισμός.  Για αρκετούς λόγους μπορεί κάποιος να «χάσει» τον ρυθμό ομιλίας.  Παρατηρούμε εμπλοκές ή επαναλήψεις συλλαβών με συμπτώματα που πολλές φορές φέρνουν σε άβολη θέση τον ομιλητή.
 • Νευρογενείς Κινητικές Διαταραχές Λόγου/ Ομιλίας.  Αφασία, Αποκατάσταση Γνωστικών Λειτουργιών (αντίληψη, προσοχή, μνήμη, μάθηση, σκέψη, γλώσσα)
 • Διάχυτες διαταραχές. Φάσμα διαταραχών με κοινή βάση αλλά διαφορετική ένταση στην κλινική εικόνα και την λειτουργικότητα του ατόμου.
 • Μαθησιακές Δυσκολίες.  Σύνολο διαταραχών που μειώνουν την ικανότητα του ατόμου να επικοινωνήσει ή να μάθει.  Η πιο συχνή μορφή τους είναι η Δυσλεξία, δηλαδή δυσκολία στην ανάλυση λέξεων.
 • Άνοια. Σοβαρή απώλεια μνήμης.
 • Επικοινωνιακά προβλήματα.  Το άτομο όταν δυσκολεύεται να επικοινωνήσει έχει συνήθως χαμηλή αυτοεκτίμηση.

 

 • Διαταραχή Ελλημματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας. Οι τελευταίες έρευνες μας έδειξαν ότι από τα 30 παιδιά σε κάθε σχολική αίθουσα τα 2 έχουν ΔΕΠ-Υ.  Πολύ συχνά αντιλαμβανόμαστε την δυσκολία του παιδιού να ασχοληθεί με δραστηριότητες παραπάνω από μισή ώρα.  Δεν λαμβάνουμε υπ’ όψην τα βιντεοπαιχνίδια, τον υπολογιστή και την τηλεόραση. Ο κ. Τζουραμάνης είναι  Εκπαιδευμένος στη Διάγνωση-Διαχείριση- Αντιμετώπιση Παιδιών και Εφήβων με ΔΕΠΥ από την Παιδοψυχιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και την Ελληνική Εταιρία Μελέτης ΔΕΠΥ

Σε όλα τα παραπάνω ένας θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει. Υπάρχουν μέθοδοι και τεχνικές καθώς και εργαλεία που χρησιμοποιούμε ώστε να αρθρώσει σωστά ο κάθε άνθρωπος όλους τους ήχους.  Ο λογοθεραπευτής μπορεί να ενδυναμώσει τις γνωστικές λειτουργίες με κατάλληλες ασκήσεις μέχρι να καταφέρει τους θεραπευτικούς στόχους του.  Να διδάξει τον κατάλληλο ρυθμό ομιλίας σε ανθρώπους με τραυλισμό.  Να επιτύχει τους θεραπευτικούς στόχους για τον κάθε ενήλικα ή παιδί που τον εμπιστεύεται.

Αυτό που μας διαφοροποιεί είναι το γεγονός ότι εκτός των παραπάνω εμείς εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε εντάξει τα ζώα στην θεραπεία!  Κάνουμε ευχάριστη και σύντομη την περίοδο λογοθεραπείας στους ανθρώπους που αναλαμβάνουμε, προσπαθώντας συνεχώς να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας με μελέτη μοντέλων και συμπεριφοριστών αναλύσεων.

 

Μιχάλης Τζουραμάνης – λογοθεραπευτής

Πανεπιστημίου 185, Πάτρα

Τηλ: 2610 434920 -6945225375

http://logou-therapeia.gr/

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για