ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ;: Ερευνα για γιατρούς στην Πάτρα που έπαιρναν «δωράκια»!

Εγγραφο το οποίο αποτελεί το πόρισμα του υπουργείου Υγείας από τον Δεκέμβριο του 2012 ρίχνει περισσότερο φως στην υπόθεση με παράνομα «δώρα» από πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία για να προωθούνται στην αγορά τα προϊόντα της. Σε αυτό αποδεικνύεται ότι 50 πρόσωπα από τα οποία 10 στελέχη του υπουργείου Υγείας, ταξίδεψαν σε συνέδριο στο Βερολίνο με παράνομες διαδικασίες και με πληρωμένα έξοδα από επτά φαρμακευτικές εταιρείες. Τη μερίδα του λέοντος είχε καταβάλει η ερευνώμενη από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά και την ελληνική Εισαγγελία Διαφθοράς, ελβετική Novartis.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του επιθεωρητή Υγείας, το ταξίδι έγινε κρυφά από το υπουργείο! Παρά τις επισημάνσεις αυτές, το πόρισμα δεν οδηγήθηκε ποτέ στον εισαγγελέα. Μάλιστα, όταν ο τότε αναπληρωτής υπουργός που παρήγγειλε τη διενέργειά του κ. Μάριος Σαλμάς ρώτησε γιατί δεν συμπεριελήφθη και υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου που έπαιζε ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων χρειάστηκε αλληλογραφία εβδομάδων για να αποδειχθεί ότι η παρουσία του είχε εκ παραδρομής αποσιωπηθεί…

Το εν λόγω συνέδριο διοργανώθηκε από την καθηγήτρια Υγείας Μ.Γ., η οποία παρέδωσε στον επιθεωρητή και τον κατάλογο με τους προσκεκλημένους και τους χορηγούς. Από εκεί ξεκίνησαν έρευνες για τις φήμες που ακούγονταν. Παρατηρεί κανείς στη λίστα πρόσωπα-κλειδιά του υπουργείου Υγείας. Ανάμεσά τους, σύμβουλος υπουργού το 2012 όταν έγινε η έρευνα και συντάχθηκε το πόρισμα αλλά και στέλεχος που είχε ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών. Ο συγκεκριμένος μάλιστα ήταν συνεργάτης και όχι τακτικός υπάλληλος, γεγονός που γεννά ασφαλώς ερωτήματα. Μεταξύ άλλων αναφέρονται και τουλάχιστον δύο στελέχη του ΕΟΠΥΥ, καθηγητές Δημόσιας Υγείας, αλλά και φαρμακοποιοί και γιατροί ακόμα και πανεπιστημιακών νοσοκομείων από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης κ.α.
Λεπτομέρειες για κύκλωμα που διακινούσε ή δεχόταν παράνομα «δώρα» από τη Novartis για την προώθηση προϊόντων της αποκάλυψαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ αλλά και στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες. Εκτός από χιλιάδες γιατρών, υπάρχουν και στελέχη εποπτευόμενων οργανισμών του υπουργείου Υγείας, ακόμα και πολιτικοί που ευνοούσαν με τις αποφάσεις τους τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι, πέρα από χιλιάδες έγγραφα, παρέδωσαν και οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο καταγράφει σχέσεις στελεχών της φαρμακευτικής εταιρείας στην Ελλάδα με ανώτατους θεσμικούς και πολιτικούς παράγοντες.

ΠΗΓΗ

 

 

Διαβάστε επίσης:

ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ – Από αύριο η τιμή τους στο διπλάσιο

Στη μητέρα της Πόλα Ρούπα η επιμέλεια του γιου της Εκδόθηκε η εισαγγελική διάταξη

Δελτίο ΕΜΥ: Συνεχίζεται ο χιονιάς μέχρι την Τετάρτη – Ισχυρός παγετός σε όλη τη χώρα

 

Γράψτε μια απάντηση

Γράψε πρώτος ένα σχόλιο

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για