Νίκος Τζανάκος: "Πάτρα η δική μας Πόλη" είναι το όνομα του συνδυασμού - Εμβλημά του οι "γρύπες"

Μήνυμα του Νίκου Τζανάκου για την 17η Νοεμβρίου

17 Νοέμβρη: Δίχως τουφέκι και σπαθί,

 με το ήλιο στο μέτωπο.

«Δίχως τουφέκι και σπαθί, με το ήλιο στο μέτωπο,

υπήρξατε ήρωες και ποιητές μαζί. Είστε το Ποίημα».

(Νικηφόρος Βρεττάκος)

  Σαράντα τρία  χρόνια μετά την εξέγερση των φοιτητών, τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν πάντα επίκαιρα και διαχρονικά καθώς λαμβάνουν συνεχώς νέες διαστάσεις στη σκέψη κάθε ελεύθερου ανθρώπου.
Το Πολυτεχνείο, δεν είναι επέτειος. Είναι μια ιστορία γραμμένη στις καρδιές και τη σκέψη μας, ένα σταθερό σημείο αναφοράς του αγώνα για δημοκρατία, ένα διαχρονικό σύμβολο της απαίτησης για ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία.

Οι πρωτεργάτες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν ήταν οι μέχρι τότε επιφανείς ή άλλοι παράγοντες της πολιτικής ζωής της χώρας. Ήταν το πιο ζωντανό, το πιο δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας. Εκείνοι έβαλαν τη σφραγίδα τους στα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση της χούντας.

Υποκλινόμαστε στη μνήμη όλων εκείνων που πιστοί σε αξίες και αρχές, έδωσαν τη ζωή τους και το πατριωτικό τους παρόν και άνοιξαν το δρόμο για την επάνοδο της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Όμως 43 χρόνια μετά φτάνει η απόδοση φόρου τιμής  σ’ αυτούς τους αγωνιστές και η απλή ενίσχυση της εθνικής μας μνήμης ;

Σήμερα τα μηνύματα που τότε εκφράστηκαν αποκτούν νέο νόημα, προσλαμβάνοντας ένα νέο πλην όμως εξίσου σημαντικό περιεχόμενο.

Η σημερινή γενιά των νέων μέσα σε ένα περιβάλλον απογοήτευσης πρέπει να πιάσει και πάλι το νήμα από την αρχή.

Προσηλωμένη στα δημοκρατικά ιδεώδη, καλείται να μετουσιώσει σε πράξη τα οράματα εκείνης της εποχής και να μη βουλιάξει «στο σκοτάδι της κατάθλιψης» και απογοήτευσης.

Να διαμορφώσει το δικό της κόσμο και κάτω από δύσκολες καταστάσεις να συνεισφέρει στην ανασύνταξη της χώρας και στην έξοδό της από τα τραγικά αδιέξοδα .Οφείλουμε λοιπόν να τιμήσουμε το Πολυτεχνείο, όχι ως μια τυπική επέτειο, αλλά ως αφορμή για επανακαθορισμό οραμάτων και στόχων, για την έξοδο της πατρίδας από την κρίση, για μια ευνομούμενη πολιτεία, για μια ποιοτική δημόσια παιδεία, για ελευθερία, ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Σ’ αυτήν την προσπάθεια οφείλουμε να συμμετέχουμε όλοι με τρόπο δημοκρατικό και δημιουργικό.

   Δίχως τουφέκι και σπαθί, με το ήλιο στο μέτωπο, η νεολαία να διαμορφώσει το δικό της κόσμο.

Δημοτική Παράταξη

Πάτρα: η δική μας πόλη

Νίκος Τζανάκοςunnamed-7

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Γράψτε μια απάντηση

Γράψε πρώτος ένα σχόλιο

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για