Τουρκία: Νέα επεισόδια σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη (ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ)

Oι συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και των διαδηλωτών συνεχίστηκαν και σήμερα στην Άγκυρα, μία ημέρα μετά τη βίαιη καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας των διαδηλώσεων- την οποία καταδίκασε το Συμβούλιο της Ευρώπης, που σημάδεψαν την πρώτη επέτειο από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουνίου του 2013 που συγκλόνισαν την Τουρκία.

Η μονάδα αντιμετώπισης ταραχών της τουρκικής αστυνομίας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα εκτόξευσε δακρυγόνα και έκανε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση προκειμένου να διαλύσει το πλήθος περίπου 500 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κιζιλάι, στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας, στην περιοχή όπου πριν από ένα χρόνο ένας 26χρονος διαδηλωτής σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο σημείο.

Ο Ετέμ Σαρισουλούκ, του οποίου η οικογένεια εναπόθεσε λουλούδια στο σημείο όπου έχασε την ζωή του, είχε σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των επεισοδίων βίας πριν από ένα χρόνο που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων 3,5 εκατομμυρίων Τούρκων- σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, για ένα διάστημα τουλάχιστον 3 εβδομάδων εναντίον του επικεφαλής της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οκτώ άνθρωποι είχαν χάσει την ζωή τους και περισσότεροι από 8000 είχαν τραυματισθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων αυτών που οι αρχές κατέστειλαν με τη βία.

«Ο δολοφόνος του Ετέμ είναι η αστυνομία του ΑΚP!» του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, φώναζαν σήμερα οι διαδηλωτές στην Άγκυρα.

«Δεν πρόκειται παρά για μια αρχή, η μάχη θα συνεχιστεί!» έλεγαν επίσης.

Την ίδια ώρα το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε σφόδρα σήμερα την χθεσινή βίαιη καταστολή από την τουρκική αστυνομία των διαδηλώσεων.

«Καταδικάζω την υπέρμετρη βία που επέδειξε η τουρκική αστυνομία εναντίον των διαδηλωτών και των δημοσιογράφων» δήλωσε ο Νιλς Μούιζνιεκς, επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης σε μια ανακοίνωση στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα χθεσινά γεγονότα «έχουν προστεθεί στον κατάλογο των περιστατικών όπου ο χειρισμός των διαδηλώσεων στην Τουρκία εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα» συνέχισε ο ίδιος.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για