Πάτρα: Κίνηση εντυπωσιασμού η επιστολή Δημαρά προς Χρυσοχοΐδη για την χρηματοδότηση του εμπορευματικού τμήματος του Λιμανιού

Ο ΟΛΠΑ απαντά στον Δημαρά- «Προχωρά η ένταξη του εμπορευματικού πολυχρηστικού λιμένα για χρηματοδότηση την περίοδο 2014-2020»

Η Διοίκηση του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ από κοινού με το ΥΝΑ και ΤΑΙΠΕΔ προχωρούν στην ένταξη του Εμπορευματικού Πολυχρηστικού λιμένα για χρηματοδότηση την περίοδο 2014-2020, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού.

H ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΛΠΑ

«Το ενδιαφέρον και η δρομολόγηση έχει ξεκινήσει από την συνάντηση του Προέδρου & Δ/ντος Συμβούλου, κ. Κώστα Πλατυκώστα με τον Υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στις 06-02-2012 (Δελτίο Τύπου Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ). Ήδη έχει προγραμματιστεί και την επόμενη εβδομάδα συνάντηση εργασίας Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ, Υπουργείο Ναυτιλίας & Αιγαίου, ΤΑΙΠΕΔ και Υπ. Υποδομών και Μεταφορών και Δικτύου (ΕΥΔ-ΕΠ-ΕΠ).

Η δημιουργία του Εμπορικού Τμήματος του Λιμένα Πατρών αποτελεί προϋπόθεση της σύνδεσης Αθήνας-Πάτρας με σιδηρόδρομο και η άποψη ότι δεν θα γίνει ο Εμπορευματικός Σταθμός είναι ευθεία βολή για υπονόμευση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αθήνας-Πάτρας.

Το λιμάνι της Πάτρας έχει ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα επειδή αποτελεί κύριο κόμβο του Ανατολικού Διαδρόμου της Μεσογείου, είναι στον κεντρικό πυρήνα των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών, είναι το λιμάνι-πυρήνας του λιμενικού Δικτύου Δυτικής Ελλάδος και είναι λιμάνι αναφοράς στην δημιουργούμενη Μακρο-Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου.

Στην πρόταση της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 υπάρχει σαφής στόχος και απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου για την δημιουργία του Εμπορικού Λιμένα και την ενίσχυση του ρόλου του λιμανιού της Πάτρας στα ΔΔ-Μ. Αντίστοιχες προτάσεις και πιέσεις υπάρχουν από τον ΣΕΒ Δυτ. Ελλάδος – Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο Αχαΐας με τους οποίους από κοινού υπάρχει σχεδιασμός για το θέμα.

Οι παρεμβάσεις και τα έργα πρέπει να γίνονται με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του λιμανιού μας την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, την δημιουργία θέσεων εργασίας και τη άμεση βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Αναφέρουμε ως παράδειγμα διαφορετικής προσέγγισης το ακόλουθο: «….πρόταση που κατέθεσε ο κ. Δημαράς για δημιουργία υπόγειου parking 840 θέσεων στο Μώλο της Αγ. Νικολάου» (Δελτίο Τύπου Δήμου Πατρέων την 21/01/2011 για τη συνάντηση με Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ).

Το Δ.Σ. της Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ αποφάσισε: «…ε) Την διαμόρφωση του χερσαίου τμήματος της λιμενικής ζώνης από την οδό Ιεροθέου έως χείμαρρο Διακονιάρη σε χώρους πρασίνου θα περιλαμβάνει ποδηλατόδρομο, πίστες αναρρίχησης, πίστες skating (skate park) κ.λ.π. με κάλυψη του κόστους από πόρους του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ.

στ) Την συντήρηση καθαριότητα και επιμέλεια όλων των άλλων χώρων πρασίνου και εγκαταστάσεων καθώς και των χώρων parking ΙΧ με ίδιους πόρους του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ.

ζ) Την παραχώρηση των χώρων για χρήση εκδηλώσεων στον Δήμο Πατρέων και τους κοινωνικούς φορείς ελευθέρα και εντός του πλαισίου των σχετικών νόμων και διατάξεων.

η) Την συνέχιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στους χερσαίους χώρους της λιμενικής ζώνης εκτός αυτών που απαγορεύονται από λόγους ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας (χώροι ISPS Νότιου Λιμένα, κ.λ.π.)….» (απόφαση 7/25-2-2013 του Δ.Σ. της Ο.Λ.ΠΑ.)».

 

 

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για