Ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ)

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, θα γίνει στη μία μετά το μεσημέρι ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Εκλογές ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα να ζητά εκλογές, θέτοντας θέμα ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης της παρούσας συγκυβέρνησης να διαπραγματευτεί το χρέος και μια σειρά από άλλα θέματα που θα καθορίσουν την πορεία της χώρας τις επόμενες δεκαετίες.

«Με τι ηθική και πολιτική νομιμοποίηση θα διαπραγματευθεί το εθνικό θέμα του χρέους, με αυτά τα ποσοστά, ο κ. Σαμαράς; Με τι ηθική και πολιτική νομιμοποίηση θα έρθει να επιβάλει νέα σκληρά μέτρα; Με τι ηθική και πολιτική νομιμοποίηση θα έρθει να επιβάλει το νέο μνημόνιο, που έχει συμφωνήσει, και κράτησε κρυφό το συρτάρι του, μέχρι να τελειώσουν οι ευρωεκλογές;», αναρωτήθηκε, υποστηρίζοντας ότι το αποτέλεσμα των χθεσινών αναμετρήσεων «διέλυσε κάθε πρόσχημα νομιμότητας της κυβέρνησης και της πολιτικής της» και πως αν είχαμε εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 130 έδρες και η ΝΔ 69.

«Ο σεβασμός στη Δημοκρατία επιβάλει την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, το συντομότερο δυνατό, ώστε να αποκατασταθεί η πολιτική ομαλότητα», είπε.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι στα αποτελέσματα της χθεσινής τριπλής αναμέτρησης αποτυπώνεται η επίσημη τοποθέτησή τους για ανατροπή, καθώς όπως λένε, η κυβέρνηση αποδοκιμάστηκε και μη έχοντας την απαραίτητη πολιτική νομιμοποίηση, «ο δεύτερος δεν μπορεί να διαπραγματεύεται»…

Ειδικά για τους ηγέτες των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, εκτιμούν ότι στις δηλώσεις τους χθες «αναμάσησαν την προεκλογική τους ρητορεία, μη έχοντας λάβει κανένα μήνυμα». Απαντώντας στην κριτική που τους ασκείται συγκρίνοντας τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ με εκείνα της εθνικής κάλπης το 2012, εξηγούν ότι την ώρα που τα δύο κυβερνητικά κόμματα κατέρρευσαν -όπως ερμηνεύουν το αποτέλεσμα- ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος με διαφορά, σταθεροποίησε τα ποσοστά του σε μία αναμέτρηση με 42 κόμματα, άρα συνολικά ενισχύθηκε.

Το αποτέλεσμα βεβαίως, μένει να αποτιμηθεί και επισήμως σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, που προγραμματίζεται να γίνει άμεσα, ενώ ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με το αν και πότε θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας: Τώρα προσφυγή σε εκλογές

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην εντολή επίσπευσης της συγκρότησης μιας «πλατιάς δημοκρατικής, προοδευτικής και πατριωτικής συμμαχίας», για την οποία μάλιστα προέβλεψε ότι θα κερδίσει τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, αποτελώντας τη νέα μεγάλη πλειοψηφία.

Εξηγώντας το περιεχόμενο της δήλωσής του, συνεργάτες του λίγο αργότερα, έκαναν λόγο για συσπείρωση σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά και προοπτική να ανοίξουν οι διεργασίες στο εσωτερικό των πολιτικών δυνάμεων και να υπάρξουν… ωριμάνσεις.

Υποστήριζαν άλλωστε ότι ο καθένας θα κληθεί να επανατοποθετηθεί με βάση τον νέο πολιτικό χάρτη.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στην Κουμουνδούρου μιλούν για μία «ιστορική νίκη», καθώς για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας, η Αριστερά αναδείχθηκε πρώτη δύναμη και μάλιστα με εμφανή διαφορά, ενώ υπερίσχυσε στην μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας.

Ενδεικτικό είναι ότι στο πλευρό της Ρένας Δούρου, βρέθηκε αργά χθες τη νύχτα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμο Αθηναίων που συγκέντρωσε πολύ υψηλό ποσοστό παρότι δεν κατάφερε να εκλεγεί, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Πηγή: real.gr

 

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για