Πως θα ψηφίσουμε στις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή 278.437 Αχαιοί, και 138 κάτοικοι που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να εκλέξουν τον περιφερειάρχη και το περιφερειακό συμβούλιο, τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια για την επόμενη πενταετία.

Οι κάλπες των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του οικείου Δήμου και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν. Ψηφίζουν όσοι έχουν γεννηθεί το 1996 και πριν. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

Να σημειωθεί ότι δεν ισχύει στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ο θεσμός του ετεροδημότη εκλογέα και συνεπώς οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στον Δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Κάθε ψηφοφόρος πρέπει να έχει την αστυνομική του ταυτότητα, ή το διαβατήριο, ή την άδεια οδήγησης, ή το βιβλιάριο υγείας. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Στην περίπτωση νέας αστυνομικής ταυτότητας, μπορούν να ασκήσουν κανονικά το εκλογικό τους δικαίωμα, εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία. Σε περίπτωση που έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία, θα πρέπει να προσκομίσουν τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα, ενώ οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας.

Τη δυνατότητα να μάθουν που ψηφίζουν έχουν οι ψηφοφόροι μέσω μιας ειδικής εφαρμογής στο διαδίκτυο, του υπουργείου Εσωτερικών ή μέσω ενός τηλεφωνήματος στο ειδικό τηλεφωνικό κέντρο.

Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα http://katalogoi.ypes.gr/services/eea/eeagr/eea.htm οι ψηφοφόροι μπορούν, συμπληρώνοντας στη σχετική φόρμα το ονοματεπώνυμο (τουλάχιστον τα δύο πρώτα γράμματα), το πατρώνυμο (τουλάχιστον τα δύο πρώτα γράμματα) και τη χρονολογία γέννησης, να δουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν

Όσοι επιθυμούν μπορούν επίσης για να ενημερωθούν, να καλούν στο 2131361500 . Οι ώρες εξυπηρέτησης είναι σήμερα Σάββατο έως τις 7 το απόγευμα, ενώ την Κυριακή μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

ΠΟΣΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΒΑΖΟΥΜΕ

Στο ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας μπαίνουν ως 4 σταυροί.
Για τις δημοτικές εκλογές, επειδή ο αριθμός των σταυρών στους Δήμους ποικίλλει αναλόγως με τον πληθυσμό, ο αριθμός των σταυρών που κάθε ψηφοφόρος μπορεί να βάλει, θα αναγράφεται πάνω στο ψηφοδέλτιο που θα του δοθεί.

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για