Η τέχνη του Θεάτρου Σκιών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ομιλία αύριο Τετάρτη 5/3 στο Περί Σκιών

Αύριο Τετάρτη 5/3 η ομιλία για το θέατρο σκιών στο Περί Σκιών

Πολύτιμο στοιχείο της λαϊκής μας παράδοσης, άλλοτε ως φιγούρα και άλλοτε ως θέαμα, ο Καραγκιόζης και το θέατρο σκιών αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η πρώτη ομιλία-διάλεξη για την ενημέρωση του κοινού στο Περί Σκιών (Νόρμαν 18-20 Αγ. Διονύσιος θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 5 Μαρτίου στις 8:00 το απόγευμα με είσοδος ελεύθερη και με προσκεκλημένο ομιλητή τον κ. Θωμά Αθ. Αγραφιώτη Δρ. Παιδαγωγικής-Καραγκιοζοπαίχτης-Συγγραφέας.

Το θέμα της ομιλίας φέρει τον τίτλο «Η τέχνη του Θεάτρου Σκιών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: Το νεοελληνικό Θέατρο Σκιών και ο πατρινός Καραγκιόζης».

Η μελέτη του νεοελληνικού Θεάτρου Σκιών, μιας πανάρχαιας και καταξιωμένης τέχνης, διέπεται από μια μακρά ιστορική διαδρομή, έναν πλούτο εικόνων και μια αισθητική ολοκληρία. Η προσέγγιση και παρουσίασή τους από τον κ. Θωμά Αθ. Αγραφιώτη ξεκινά από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο, για να φτάσει μέχρι το νεοελληνικό κράτος, τον πατρινό Καραγκιόζη και τη σύγχρονη εποχή.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΘΩΜΑ ΑΘ. ΑΓΡΑΦΙΩΤΗ

Ο Θωμάς Αθ. Αγραφιώτης γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1976. Δίδαξε ως λέκτορας (με το νόμο 407/1980) το μάθημα «Η Τέχνη του Νεοελληνικού Θεάτρου Σκιών ως Μέσο Αγωγής των Παιδιών» στο Τμήμα Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (με έδρα την πόλη της Φλώρινας) κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2009-10 και 2010-11. Είναι καραγκιοζοπαίχτης-δάσκαλος και αιρετό μέλος στο Καλλιτεχνικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών. Έχει εκπονήσει τη διδακτορική διατριβή του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με θέμα την παιδαγωγική διάσταση της τέχνης του Καραγκιόζη και την αξιοποίησή της στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Έχει βραβευθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς για τις νουβέλες «Οι Περιπλανήσεις ενός Καλλιτέχνη» & «Τα Όνειρα ενός Επαναστάτη». Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2008, κέρδισε το βραβείο πρωτότυπου-νέου σεναρίου στους 4ους Αγώνες Ελληνικού Θεάτρου Σκιών στην πόλη της Πάτρας, παρουσιάζοντας το επικό-θρησκευτικό δράμα «Ο Καραγκιόζης και ο Θησαυρός του Θεού».

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για