Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές

Δημοσκόπηση DATA RC: «θολή» η παράσταση νίκης για τον Δήμο – Αναποφάσιστο το 23% των Πατρινών

Το δεύτερο μέρος της έρευνας της DATA RC για τις δημοτικές εκλογές στην Πάτρα, δημοσιεύει η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» στο σημερινό της φύλλο.

Η διαχρονική εξέλιξη στην «παράσταση νίκης» μας δίνει ενδιαφέροντα ευρήματα. Το 23% των Πατρινών εξακολουθεί να μην μπορεί να πάρει θέση στο ερώτημα «Ανεξάρτητα από το ποιον προτιμάτε, ποιος πιστεύετε ότι θα εκλεγεί επόμενος δήμαρχος Πατρέων;». Ωστόσο, στο ίδιο ερώτημα, δεν έπαιρνε θέση τον Μάρτιο το 46% των ερωτηθέντων.

Στο διάστημα αυτό, οι περισσότεροι Πατρινοί κατευθύνθηκαν προς τον κ. Πελετίδη. Σχεδόν ο ένας στους τρεις Πατρινούς θεωρεί ότι θα εκλεγεί δήμαρχος.

Στη δεύτερη θέση είναι ο Κ. Χριστόπουλος, ο οποίος βελτίωσε επίσης θεαματικά τα ποσοστά του. Το 23% περίπου θεωρεί ότι θα εκλεγεί δήμαρχος.
Αντίθετα, όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες, μειώνεται το ποσοστό των Πατρινών που θεωρεί ότι θα εκλεγεί ο κ. Δημαράς, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Κ. Σπαρτινό. Στην πρόθεση ψήφου, θεαματική είναι η βελτίωση του Κ. Πελετίδη. Με τους αναποφάσιστους να έχουν συρρικνωθεί συγκριτικά με την έρευνα του Μαρτίου, από 23,9% σε 7,2%, την πρώτη θέση στην πρόθεση ψήφου των πατρινών εκλογέων, εάν είχαμε αύριο εκλογές, καταλαμβάνει ο Κ. Πελετίδης με ποσοστό 28,7%, αυξάνοντας σημαντικά το ποσοστό του.

Αντίστοιχα, μεγάλη αύξηση του ποσοστού των ψηφοφόρων που θα τον ψήφιζαν εάν αύριο είχαμε εκλογές πραγματοποιεί και ο Κ. Σπαρτινός με ποσοστό 12,3% στην μέτρηση του Μαΐου, όταν τον Μάρτιο είχε 6,4%.

Αύξηση των ποσοστών πρόθεσης ψήφου παρατηρούνται μεταξύ των δύο μετρήσεων και για τον κ. Χριστόπουλο, τον κ. Δημαρά και τον κ. Οικονομόπουλο, αλλά σε μικρότερα ποσοστά, 3,3%, 0,5% και 1,4% αντίστοιχα.

Η επίδοση του Κ. Πελετίδη εξηγείται διότι εισπράττει σχεδόν από παντού. Δεν τον προτιμά μόνο το 83% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ (56% τον Μάρτιο), αλλά και το 30% του ΠΑΣΟΚ (20% τον Μάρτιο), του ΣΥΡΙΖΑ (20% τον Μάρτιο), των νέων ψηφοφόρων αλλά και μικρότερων κομμάτων (αριστερών, δεξιών και ακροδεξιών). Τον επιλέγει επίσης το 15% των ψηφοφόρων της ΝΔ (4% τον Μάρτιο).

Ο κ. Χριστόπουλος, συσπειρώνει το 45,3% των ψηφοφόρων της ΝΔ (43% τον Μάρτιο), το 20% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (14% τον Μάρτιο) αλλά και το 26% των ψηφοφόρων των Ανεξάρτητων Ελλήνων (15% τον Μάρτιο), το 19,6% των ψηφοφόρων της ΔΗΜΑΡ και σημαντικά ποσοστά από άλλα κόμματα. Στους νέους ψηφοφόρους η επίδοσή του δεν είναι ικανοποιητική.

Ο Κ. Σπαρτινός συγκεντρώνει το 26,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 15,2% των ψηφοφόρων της ΔΗΜΑΡ και το 10% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Είναι προφανές ότι το σημαντικότερο πρόβλημά του σχετίζεται με τη χαμηλή του επίδοση στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γ. Δημαράς συγκεντρώνει το 10,1% της ΝΔ, το 5,7% του ΠΑΣΟΚ, το 4,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 10,9% της ΔΗΜΑΡ.

Τέλος, οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι κατοικούν κύρια στην περιφέρεια της Πάτρας και όχι στο κέντρο της («καποδιστριακή» Πάτρα). Στην περιφέρεια της Πάτρας πρώτος σε προτίμηση έρχεται ο Κώστας Χριστόπουλος. Πολύ καλά φαίνεται να πηγαίνει και ο Κ. Σπαρτίνος. Ο Κ. Πελετίδης έχει πολύ μεγάλη διαφορά στην απόδοσή του. Στο Πάτρα πριν τη διεύρυνσή της, συγκεντρώνει 31%, ενώ στους πρώην γύρω δήμους δεν πλησιάζει ούτε το 20%. Ο Γ. Δημαράς δεν φαίνεται να παρουσιάζει διαφορές στην επίδοσή του με βάση το κριτήριο του τόπου ψήφου των εκλογέων. Ωστόσο, από αυτά τα στοιχεία φαίνεται ότι εντός των ορίων του νυν Δήμου Πατρέων εμφανίζονται δύο εκλογικές τάσεις με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Είναι οι δημότες του παλιού Δήμου Πατρέων που ψηφίζουν διαφορετικά απ’ ό,τι οι δημότες των τ. Δήμων Ρίου, Μεσσάτιδας, Παραλίας και Βραχνεΐκων.

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για