Πάτρα: Απειλούσε να πέσει από κτήριο της Φοιτητικής εστίας του Πανεπιστημίου

Πάτρα: Οριστικά διαγράφονται 3.000 «αιώνιοι» φοιτητές του Πανεπιστημίου

Αδειάζει η κλεψύδρα του… χρόνου για τους «αιώνιους» φοιτητές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας, οι οποίοι τον Σεπτέμβριο του 2014 θα πρέπει να διαγραφούν οριστικά.

Οι φοιτητές αυτοί θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία ως τον Σεπτέμβριο να δώσουν τα μαθήματα που χρωστούν σε δύο εξεταστικές. Σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει, τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο θα υπάρχει διπλή εξεταστική σε όλα τα Ιδρύματα και για όλους τους φοιτητές (παλαιούς και καινούργιους).

Για πρώτη φορά εφαρμόζεται η διάταξη αυτή του νόμου – πλαισίου που «τελειώνει» στην εκπνοή του φετινού ακαδημαϊκού έτους όσους φοιτητές δεν καταφέρουν στην εξεταστική που διανύουμε (Φεβρουαρίου – Μαρτίου), αλλά και στην εξεταστική του Ιουνίου για ορισμένα πανεπιστήμια, να περάσουν τα μαθήματα που χρωστούν.

Πρόκειται για φοιτητές που εισήχθησαν από το 2006 και πριν, για τους οποίους η «περίοδος χάριτος» λήγει.

 Στην Πάτρα οι «αιώνιοι» φοιτητές υπολογίζονται περίπου σε 3.000.

Περίπου 60.000 (50.000 προπτυχιακοί φοιτητές και 10.000 μεταπτυχιακοί) καταγράφονται στο «περιθώριο» των αρχείων του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το σύνολο των 104.160 εγγεγραμμένων φοιτητών του. Δύο με δυόμισι χιλιάδες είναι ο αντίστοιχος αριθμός φοιτητών που παραμένουν περισσότερα από οκτώ χρόνια εγγεγραμμένοι στα αρχεία ιδρυμάτων όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αρκετά λιγότεροι στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο-πλαίσιο, από το 2014 οι «αιώνιοι» φοιτητές χάνουν αυτοδικαίως τη φοιτητική τους ιδιότητα. Πάντως, όπως δείχνουν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στα ΑΕΙ από όλη τη χώρα, οι τέσσερις στους δέκα φοιτητές καθυστερούν σημαντικά ή έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους, ενώ μόλις ο ένας στους δέκα καταφέρνει να αποκτήσει εγκαίρως το πτυχίο του. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής με τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011 καταγράφεται αύξηση των «αιωνίων» φοιτητών στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας.

Η… παγκόσμια πρωτοτυπία του έλληνα «αιώνιου φοιτητή» σε αριθμούς

Παγκόσμια πρωτοτυπία είναι οι αριθμοί που δίνει η Εθνική Στατιστική Αρχή για το πόσοι είναι στα ελληνικά πανεπιστήμια οι «αιώνιοι φοιτητές». Από τους 347.304 φοιτητές το 2010-2011 οι 168.478 ήταν εντός των κανονικών ετών σπουδών της σχολής τους, ενώ οι 178.826 είχαν ξεπεράσει τον ελάχιστο χρόνο σπουδών, και οι περισσότεροι χαρακτηρίζονται πλέον «αιώνιοι», καθώς έχουν ξεπεράσει και τη διετή παράταση που δίνεται.Από τους περίπου 180.00 που… εμπίπτουν στην κατηγορία της διαγραφής, περίπου 70 χιλιάδες υπολογίζεται ότι είναι σπουδαστές των ΤΕΙ.Η «καυτή πατάτα» της διαγραφής των «αιώνιων φοιτητών» πέφτει στα χέρια των πρυτανικών αρχών. Μπορεί τα πανεπιστήμια ουσιαστικά να μην επιβαρύνονται από την… απουσία των «αιωνίων» από τα αμφιθέατρα, αλλά η απουσία αυτή σε συνδυασμό με την παρουσία τους στα μητρώα κάνει τους αιώνιους φοιτητές να αποτελούν ένα αγκάθι στην αξιολόγηση των ανωτάτων ιδρυμάτων από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

Ένας στους δέκα φοιτητές παίρνει εγκαίρως πτυχίο

Στην έρευνά της η Στατιστική Αρχή, διαπίστωσε ότι από τους 178.826 που καταγράφονται, οι περισσότεροι είναι άντρες (98.887), ενώ οι φοιτήτριες που δεν είχαν τελειώσει το 2010-11 με τις εξετάσεις όλων των μαθημάτων τους με την ολοκλήρωση του χρόνου σπουδών που προβλέπεται από τον νόμο αριθμούσαν τις 79.939.

Πάντως, στοιχεία από τα πανεπιστήμια όλης της χώρας δείχνουν ότι οι τέσσερις στους δέκα φοιτητές καθυστερούν σημαντικά ή έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους, ενώ μόλις ο ένας στους δέκα καταφέρνει να αποκτήσει εγκαίρως το πτυχίο του.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι φοιτητές εισάγονται από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 και μετά θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα:

για 12 εξάμηνα αν πρόκειται για σχολές με διάρκεια σπουδών τα 4 έτη για 4 εξάμηνα αν η σχολή τους έχει διάρκεια σπουδών τα 10 εξάμηνα όπως συμβαίνει με τη γεωπονία και πολυτεχνικά τμήματα

για τμήματα με μεγαλύτερη διάρκεια σπουδών, όπως η Ιατρική, το μέγιστο χρονικό διάστημα για τη διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας είναι τα 16 εξάμηνα.

 Τι ισχύει για τους εργαζόμενους φοιτητές

Τον Δεκέμβριο του 2013, φοιτητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο κατά τη διάρκεια ορκωμοσίας και περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους κανονικά ή με ένα χρόνο καθυστέρηση.

Χαρακτηριστικό της κοινωνικής πραγματικότητας που ζουν ορισμένοι φοιτητές είναι το γεγονός ότι διερευνώντας τα αίτια της μη έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών, το 35,2% απαντά ότι εργαζόταν, ενώ ένα ποσοστό 13,6 είπε ότι καθυστέρησε γιατί γνώριζε ότι ακόμη και ως πτυχιούχος δε θα έβρισκε μια θέση στην αγορά εργασίας.

Σε περίπτωση που κάποιοι φοιτητές εργάζονται, γεγονός που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται όλο και πιο συχνά, έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν ως φοιτητές μερικής φοίτησης και έτσι το ανώτατο χρονικό όριο σπουδών είναι το διπλάσιο του κανονικού προγράμματος.

 

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για