Σκληρή κριτική Τρισέ προς την Ελλάδα – «Αν δεν σας άρεσε η λιτότητα, δεν έπρεπε να ζητήσετε βοήθεια»

Ιδιαίτερα σκληρή κριτική προς τη χώρα μας άσκησε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Οι πολιτικές λιτότητας ισοδυναμούν με την οργάνωση του δρόμου που οδηγεί πίσω στην ισορροπία. Αν οι Έλληνες είχατε σεβαστεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δεν θα είχατε υποστεί τις πολιτικές λιτότητας. Προκειμένου να λάβετε βοήθεια, οφείλατε να εφαρμόσετε τις πολιτικές αυτές» σημείωσε ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με το vima.gr.

Ο κ. Τρισέ μίλησε για τυχόν λάθη που μπορεί να διαπράχθηκαν στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση. «Σε κάθε περίπτωση», είπε σχολιάζοντας τις χώρες που βρέθηκαν στο δρόμο της τρόικας, «αν δεν σας άρεσε, δεν έπρεπε να είχατε ζητήσει βοήθεια».

Κάνοντας μια αποτίμηση της κρίσης που κλήθηκε να χειριστεί ως επικεφαλής της ΕΚΤ από το 2003 ως το 2011, ο γάλλος οικονομολόγος είπε ότι «η πιο αδύναμη χώρα (σ.σ.: η Ελλάδα) είχε έλλειμμα ίσο με 15% του ΑΕΠ και αυτή η κατάσταση δημιούργησε το δράμα. Οι χώρες που είχαν τα λιγότερα προβλήματα ήταν εκείνες που σεβάστηκαν το Σύμφωνο Σταθερότητας (σ.σ.: το οποίο ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι το δημόσιο έλλειμμα των κρατών-μελών της ευρωζώνης δεν πρέπει να ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ). Αν το είχαν σεβαστεί η Ελλάδα ή η Πορτογαλία, τα προβλήματά τους θα ήταν λιγότερα», όπως ανέφερε.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για