Πάτρα: Δύο ξεχωριστοί αγώνες από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πατρών

Ο Ιστιοπλοϊκός Ομιλος Πατρών σχεδίασε δύο αγώνες, τον «S.S. SATURNIA», που έγινε την περασμένη εβδομάδα και τον «S.S. VULCANIA», που θα γίνει αυτό το σαββατοκύριακο, με κοινά χαρακτηριστικά, δηλαδή παράκτιες και παλινδρομικές διαδρομές.

Οι εν λόγω αγώνες σχεδιάστηκαν από τον Ομιλο σαν ένα καλό test event για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα σκαφών Ανοικτής Θαλάσσης, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 31 Μαΐου έως και τις 4 Ιουνίου.

Τόσο το Πανελλήνιο πρωτάθλημα όσο και το «Ράλι Ιονίου» αποτελούν επί της ουσίας τα διαβατήρια του ΙΟΠ προς τον «έξω (ιστιοπλοϊκό) κόσμο», όπως αποτελούσαν και τα δύο καράβια εκείνα, το διαβατήριο της πόλης και των ανθρώπων της.

Η Πάτρα έγινε γνωστή ως το λιμάνι της μεγάλης ελπίδας και αγωνίας… Patrasso έγραφαν οι ταμπέλες στην Τεργέστη και Patras στη Νέα Υόρκη. Βαθιά χαραγμένα και τα καράβια και τα λιμάνια τους στις ψυχές πολλών. Το ταξίδι, το όνειρο, η ελπίδα… Ο Ιστιοπλοϊκός Ομιλος Πατρών θέλει να θυμάται και να θυμίζει. Και γιατί όχι, η ψυχή της πόλης δεν σταματά στους ντόκους, συνεχίζει και πέρα αυτούς, στη θάλασσα! Στον αγώνα, συμμετείχαν 17 σκάφη με περίπου 50 ιστιοπλόους πληρώματα, προσφέροντας ένα υπέροχο θέαμα. Την γραμμή τερματισμού και τις δύο μέρες έκοψε το σκάφος BIDOURIK, πραγματοποιώντας μία πολύ καλή εμφάνιση. Χαρακτηριστικό του αγώνα ήταν οι αλλαγές του καιρού, με αποκορύφωμα το μπουρίνι, το οποίο την Κυριακή πρόλαβε πολλά σκάφη στον τερματισμό. Οι τρεις πρώτοι:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ORC International: BIDOURIK με κυβερνήτη τον Φιλίπ Κορμπέτ, ΝΗΠΕΝΘΕΣ με τον Δημήτρη Γεωργίου, ΦΟΙΒΗ με τον Χάρη Κανδρή. ORC Club: ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ με τον Απόστολο Παπαδόπουλο, CHER με τον Δημήτρη Δραμισιώτη, ΧΥΜΟΥΛΗΣ με τον Γεώργιο Χύμα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ORC Club N/S: CAPT YIOTIS με τον Γιώτη Καράμπελα, ΠΥΘΕΑΣ με τον Νίκο Ιατρίδη, ΜΕΛΕΝΗ με τον Ανδρέα Μπαλαδάκη.

Για την ιστορία, SATURNIA και VULCANIA ήταν δύο σχεδόν αδελφά υπερωκεάνια της εταιρίας COSULICH, τα οποία στις αρχές του αιώνα έκαναν τη διαδρομή Πάτρα – Νέα Υόρκη. Πρώτο ταξίδι, στις 19 Δεκεμβρίου του 1927, το VULCANIA με διαδρομή Τεργέστη – Πάτρα – Νάπολι – Νέα Υόρκη. S.S. (δηλαδή steam ship), μήκος 182 μέτρα, πλάτος 24,31 μέτρα, ταχύτητα 19 μίλια και 1.760 επιβάτες.

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για