Πύργος: Επιχείρηση καθαρή πόλη - Άρχισε η αποκομιδή των απορριμμάτων (ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ)

Ηλεία: Τα σκουπίδια του Πύργου σε ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας

Σε ΧΥΤΑ του Νομού Αιτωλοακαρνανίας θα μεταφέρονται τα απορρίμματα του δήμου Πύργου για τον επόμενο έναν περίπου μήνα, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε με σκοπό τη λήψη απόφασης για την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης με τον Σύνδεσμο Διαχείρισης του δήμου Ναυπάκτου για ταφή των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ της περιοχής.

Αν και το προεκλογικό «χρώμα» δεν έλειψε από τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση, με εντάσεις να δημιουργούνται μεταξύ των συμβούλων, η απόφαση για τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου Πύργου και του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 1ης Γεωγραφικής Ενότητας Ν. Αιτωλοακαρνανίας για την αποδοχή δεματοποιημένων ή μη απορριμμάτων του δήμου Πύργου και υγειονομική ταφή αυτών στο ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας, υπήρξε ομόφωνη.

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Σώμα ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πύργου, Στάθης Καννής, η προγραμματική σύμβαση αφορά δεματοποιημένα ή μη απορρίμματα του δήμου Πύργου μέχρι 2.000 τόνους, με τη δαπάνη να ορίζεται σε 80 ευρώ τον τόνο για την ταφή των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας ενώ, όπως επισημάνθηκε η δαπάνη για τη μεταφορά τους αναμένεται να κοστίσει στον δήμο του Πύργου το ποσό των 50 ευρώ περίπου.

Αυτό συνεπάγεται πως η δημοτική αρχή θα πρέπει να καταβάλει συνολικά το ποσό των 130 ευρώ ανά τόνο για τη μεταφορά και εναπόθεση των σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ του δήμου Ναυπάκτου, όσα χρήματα δαπανούσε και για τη μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ της Φυλής.

Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Πύργου, Μάκης Παρασκευόπουλος επεσήμανε πως ο ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας μπορεί να δεχθεί μέχρι 6.000 τόνους απορρίμματα από τον δήμο του Πύργου, ωστόσο, όπως εξήγησε, λόγω έλλειψης πιστώσεων η δημοτική αρχή δεν μπορεί να προχωρήσει τη διαδικασία για τη μεταφορά των συγκεκριμένων τόνων στην περιοχή.

Άμεση εφαρμογή

Η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πύργου προχώρησε και τις διαδικασίες για την άμεση δημοπράτηση του έργου μεταφοράς των απορριμμάτων, η οποία έγινε τη Δευτέρα το μεσημέρι. Εκεί, σύμφωνα με πηγές του patrisnews.com, κατατέθηκαν τρεις προσφορές από αναδόχους εργολάβους οι οποίες σήμερα αναμένεται να αξιολογηθούν από την επιτροπή ώστε να προχωρήσει η διαδικασία μεταφοράς των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως από αύριο ο δήμος Πύργου θα αρχίσει να παίρνει «ανάσες» από τους τόνους απορριμμάτων που έχουν σωρευθεί στους κάδους. Όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο αντιδήμαρχος, Βασίλης Παναγόπουλος, αδιάθετοι παραμένουν περίπου 1.000 τόνοι σκουπιδιών, ενώ η μεταφορά τους στον ΧΥΤΑ Βλαχομάδρας εκτιμάται πως θα διαρκέσει για περίπου έναν μήνα.

Εντάσεις για αναμόρφωση προϋπολογισμού

Από την άλλη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, δεν έλειψαν οι εντάσεις μεταξύ των δημοτικών συμβούλων και του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου, για το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης, το οποίο αφορούσε αναμορφώσεις του προϋπολογισμού του δήμου για το έτος 2014.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι τόσο της αντιπολίτευσης αλλά και ορισμένοι της πλειοψηφούσας παράταξης δεν δέχθηκαν να ψηφίσουν την αναμόρφωση του προϋπολογισμού και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, ενώ ομόφωνες ήταν όλες οι αποφάσεις που αφορούσαν το ζήτημα των απορριμμάτων. Σ

το πλαίσιο αυτό εγκρίθηκε ομόφωνα και η λήψη απόφασης κατανομής υπολοίπου ποσού ΣΑΤΑ έτους 2014 ποσού 93.000 ευρώ για τη φόρτωση και μεταφορά των αστικών στερεών αποβλήτων.

 

Γράψτε μια απάντηση

  Εγγραφή  
Ειδοποίηση για